România nu este de acord cu cotele obligatorii pentru refugiaţi
Atât preşedintele Klaus Iohannis, cât şi premierul Victor Ponta au anunţat că România nu este de acord cu stabilirea unui sistem de cote obligatorii de imigranţi alocate fiecărui stat membru al Uniunii.
Articol de Radio România, 09 Septembrie 2015, 14:05
România ar trebui să primească peste 6.400 de refugiaţi, potrivit cotelor obligatorii anunţate astăzi de Comisia Europeană.
Preşedintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, a îndemnat ţările Uniunii să accepte în total 160.000 de persoane aflate acum în Grecia, Ungaria şi Italia şi a făcut apel la omenia europenilor pentru a-i integra pe refugiaţi.
El a prezentat în Parlamentul European un plan de rezolvare a crizei imigranţilor, dar a admis că Europa nu este unită în acestă privinţă.
România respinge cotele obligatorii
Atât preşedintele Klaus Iohannis, cât şi premierul Victor Ponta au anunţat că România nu este de acord cu stabilirea unui sistem de cote obligatorii de imigranţi alocate fiecărui stat membru al Uniunii.
Premierul Cehiei a declarat după discursul lui Juncker că nu este nevoie de reguli noi, ci de aplicarea celor existente, iar ministrul de externe al Slovaciei a repetat dezacordul faţă de cotele obligatorii, dar a spus că propunerile lui Juncker au şi părţi bune.
Reuters aminteşte că cele două ţări alături de Ungaria şi Polonia au respins până acum propunerile Comisiei. Autorităţile române au spus la rândul lor că nu pot primi refugiaţi în plus faţă de capacitatea centrelor existente.
UDMR: România trebuie să susţină cotele voluntare
România trebuie să susţină în Parlamentul European acordarea de cote voluntare şi nu de cote obligatorii de imigranţi, consideră UDMR.
Liderul Uniunii, Kelemen Hunor, spune că este nevoie de o responsabilitate comună a statelor membre ale Uniunii Europene, dar şi de o solidaritate necesară pentru a-i ajuta pe refugiaţi.
PNL: Numărul final al refugiaţilor va fi stabilit la nivelul Consiliului European
Purtătorul de cuvânt al deputaţilor PNL, Ionuţ Stroe a declarat, astăzi, că numărul final al refugiaţilor sirieni pe care îi va găzdui România va fi stabilit la nivelul Consiliului European.
El a mai spus că este nevoie şi de un cadru legislativ pentru integrarea mai uşoară a imigranţilor.
"Odată căpătat dreptul de şedere, aceşti oameni trebuie să aibă acces la servicii de sănătate, educaţie, trebuie să aibă un minim suport din partea gazdei în privinţa alimentaţiei şi unui venit minim ca să le asigure traiul acestor persoane şi nu în ultimul rând, trebuie să fie cumva protejate de traficul de persoane. Un rol foarte important în are Parlamentul României pentru a avea un minim cadru legislativ să asigure această integrare cât mai uşoară", a spus Ionuţ Stroe.