România "nu este credibilă" pe piaţa energiei
Autorităţile române trebuie să reglementeze preţurile la energie şi să continue investiţiile pentru ca România să devină credibilă pe piaţa energiei.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 08 Noiembrie 2011, 12:25
România nu este credibilă în acest moment pe piaţa energiei, în plină competiţie cu alte state, inclusiv din afara spaţiului comunitar. Autorităţile trebuie să reglementeze preţurile şi să continue investiţiile, atrage atenţia directorul general al E.O.N România, Frank Hajdinjak, prezent la o conferinţă de profil organizată de Mediafax.
Statul român şi-a luat o serie de angajamente faţă de creditorii internaţionali şi faţă de investitori.
Printre ele este şi legea care stipulează clar ajutorul de stat pe care îl primesc investitorii în energiile regenerabile. O revizurie în scădere a schemei de sprijin în următorii ani ar izola din nou România în faţa altor pieţe mai atractive, a punctat Frank Hajdinjak.
Liberalizarea preţurilor, în doua etape
Şeful delegaţiei FMI în România, Jeffrey Franks a anunţat ieri lista companiilor energetice la care statul va ceda pachetul majoritar de acţiuni.
Guvernul s-a mai angajat faţă de FMI să liberalizeze preţurile la energie electrică şi gaze în două etape, respectiv 2013 şi 2015, atât pentru populaţie, cât şi pentru companii.
Autorităţile române se vor conforma cerinţelor Uniunii Europene în privinţa liberalizării preţului la gaze şi energie electrică, potrivit aurorităţile în domeniu.
Şeful direcţiei politici energetice din ministerul economiei, Alexandru Săndulescu, a precizat măsurile pe care le va lua în perioada următoare Agenţia Naţională de Reglementare în Energie(ANR), instituţia abilitată în domeniu.
"Urmează să elaboreze ANR un calendar de liberalizare a pieţelor de energie electrică şi gaze naturale şi liberalizarea să aibă loc treptat, până în anul 2013, pentru toţi consumatorii, mai puţin cei casnici. Directiva 72/2009 ne permite menţinerea unor tarife reglementate şi pentru micii consumatori industriali, sigur, dacă statele membre decid în acest sens. Între timp, cum aţi văzut, avem procedura de infringement de existenţă a tarifelor reglementate, procedură care merge în continuare", susţine Alexandru Săndulescu.
Anunţul reprezentantului Ministerului Economiei vine după ce Comisia Europeană a solicitat oficial ţării noastre să-şi alinieze legislaţia la normele comunitare în privinţa preţurilor reglementate la energie.
Ţării noastre i-au fost trimise două avize, după ce Comisia a constatat că în ţara noastră preţurile pentru energia electrică şi gaze sunt reglementate.