România nu are "pretenţii teritoriale" de la vreun stat vecin
Ministrul român de externe, Teodor Baconschi, se află în vizita oficială de două zile la Kiev, făcută la invitaţia omologului său ucrainean, Konstantin Griscenko.
Articol de Alexandru Beleavschi, 10 Noiembrie 2011, 11:36
Ministrul de externe, Teodor Baconschi, îşi continuă vizita de două zile în Ucraina.
Şeful diplomaţiei de la Bucureşti s-a întâlnit cu omologul său, Constantin Grişenko.
Ministrul român de externe a spus că partea română este interesată de finalizarea acordului privind micul trafic de frontieră.
Teodor Baconschi a mai dat asigurări la Kiev că România nu are pretenţii teritoriale de la vreun stat vecin.
Ministrul de externe are programată o întâlnire cu preşedintele Viktor Ianukovici, cu premierul Ucrainei şi cu preşedintele Radei Supreme a Ucrainei.
Cu prilejul vizitei vor fi semnate Acordul de cooperare între ministerele justiţiei din cele două ţări şi Protocolul de colaborare în domeniul integrării europene între ministerele de externe din cele două ţări.
Preşedintele Radei Supreme a Ucrainei, care este şi forul legislativ, i-a transmis joi, ministrului de externe, Teodor Baconschi,un mesaj prin care relevă importanţa deosebită pe care o acordă acestei vizite.
"Sunt convins că în spatele problemelor care există trebuie să vedem contextul real. (...) Soarta a decis pentru noi să avem relaţii prietenoase", a declarat Volodimir Litvin.
Volodimir Litvin a recunoscut că relaţiile la nivel interparlamentar sunt precare dar şi-a exprimat interesul pentru consolidarea contactelor cu legiuitorii de la Bucureşti.
"Există anumite contacte la nivelul unor grupuri de lucru. Cred totuşi că avem nevoie de un sistem de cooperare bine pus la punct", a susţinut preşedintele legislativului ucrainean.
Sprijinul României pentru integrarea europeană a Ucrainei va fi din ce în ce mai vocal, l-a asigurat ministrul român de externe, Teodor Baconschi, pe omologul său ucrainean, Constantin Grişenco.
Cei doi miniştri s-au pronunţat pentru soluţionarea problemelor litigioase între Bucureşti şi Kiev pe calea dialogului politic, şeful diplomaţiei române apreciind, între altele, că situaţia minorităţii române se va îmbunătăţi pe măsură ce şi dialogul politic va căpăta substanţă.
Referindu-se, în cadrul conferinţei de presă comună, la desfăşurarea elementelor scutului antirachetă în România, ministrul ucrainean de externe, Constantin Grişenco, a declarat că Ucraina urmăreşte cu mare atenţie evoluţiile legate de acest subiect şi doreşte să nu creeze linii de tensiune între ţările cu care se învecinează Ucraina.
Teodor Baconschi a reiterat că scutul are un caracter defensiv, exprimându-şi convingerea că dialogul între NATO-Statele Unite şi UE, pe de o parte, şi Rusia, pe de altă parte, va duce la clarificarea atmosferei politice şi va crea încrederea în caracterul defensiv al scutului.
Întrebat de un jurnalist ucrainean dacă România are pretenţii teritoriale faţă de Ucraina, şeful diplomaţiei române a subliniat este un apărător intransigent al principiului inviolabilităţii frontierelor şi a asigurat că nici explicit, nici implicit România nu are pretenţii teritoriale la adresa niciunuia din vecinii săi.
De remarcat că aceasta este prima vizită în Ucraina a unui şef al diplomaţiei române din anul 2009 şi urmează celei efectuată la Bucureşti în luna mai de către Konstantin Griscenko.