"România nu are de ce să abandoneze aderarea la Schengen"
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la Strasbourg, că România nu are niciun motiv să-şi abandoneze obiectivul de integrare în spaţiul Schengen. Foto: Agrepres
Articol de Cristina Ghioca, 27 Ianuarie 2011, 16:48
Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, că România duce o luptă constată de combatere a corupţiei la frontiere şi că va continua să-şi facă datoria de şef de stat şi să susţină procesul de aderare la spaţiul Schengen.
Potrivit redactorului Radio România, Oana Bâlă, şeful statului consideră că s-ar crea un precedent periculos dacă unui stat i s-ar impune obligaţii suplimentare în procesul de aderare la Schengen cu câteva săptămâni înainte de a se lua o decizie
Traian Băsescu consideră că România şi-a îndeplinit obligaţiile cu privire la accesul în spaţiul Schengen.
El a precizat că această problemă nu poate fi abordată decât în conformitate cu Tratatul de aderare a României la Uniunea Europeană, acesta reprezentând acquis comunitar pentru toate statele membre.
În acest context, preşedintele a vorbit şi despre lupta împotriva corupţiei la nvielul frontierelor ţării noastre.
"Apreciem că s-ar crea un precedent periculos ca unui stat să i se adauge obligaţii cu câteva săptămâni înainte de a se lua o decizie. Aceasta este chestiunea de principiu. În altă ordine de idei, vă pot demonstra cu cifre că România duce o luptă constantă de combatere a corupţiei şi în frontiere, şi vă dau două cifre", a afirmat Traian Băsescu.
"În ultimii cinci ani au fost arestaţi şi s-au făcut rechizitorii pentru pentru 51 de vameşi. De asemenea, au fost arestaţi, s-au făcut rechizitorii pentru peste 120 de ofiţeri de poliţie de frontieră", susţine şeful statului.
Eforturile pentru îmbunătăţirea situaţiei romilor vor continua
Preşedintele Traian Băsescu a discutat cu preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei şi despre problema romilor, prilej cu care a anunţat lansarea, în această primăvară, a noii Strategii pentru integrarea romilor.
Strategia va fi valabilă în perioada 2011-2015.
"I-am atras atenţia domnului preşedinte că sunt categorii diferite de romi. Sunt romi specializaţi într-un anume domeniu şi nu este o problemă integrarea lor, au activităţi, se autosusţin în viaţa de zi cu zi. O problemă specifică este pentru romii nomazi.Şi trebuie să pornim de la realitatea că mişcarea acestor oameni este parte a culturii lor. Nu putem să-i izolăm şi să le spunem: 'Trebuie să staţi aici!', dacă ei au ca parte a culturii lor această deplasare dintr-o zonă în alta", a spus preşedintele României.
Potrivit Agerpres, el a subliniat că, înainte de integrarea europeană a României, romii nomazi se deplasau în jurul ţării, dar acum sunt cetăţeni europeni şi nu le poate fi oprită libertatea de mişcare în spaţiul european.
În discursul său, şeful statului a dat asigurări că România va continua eforturile de ameliorare a situaţiei romilor, inclusiv prin creşterea absorbţiei fondurilor structurale şi implicarea autorităţilor locale în realizarea de proiecte concrete.
PSD a părăsit plenul adunării în semn de protest faţă de arestarea preşedintelui CJ Argeş
Potrivit redactorului Radio România, Iulia Gherman, membrii PSD din delegaţia României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei nu au participat la discursul preşedintelui Traian Băsescu.
Vicepreşedintele social-democraţilor Titus Corlăţean a declarat că PSD nu a vrut să legitimeze prin prezenţa sa în sală un lider nedemocratic care pune cătuşe oponenţilor politici.
Social-democraţii au protestat astfel faţă de arestarea, la Piteşti, a preşedintelui Consiliului Judeţean Constantin Nicolescu, acuzat de DNA de fals intelectual, uz de fals şi luare de mită.
Preşedintele Traian Băsescu a apreciat că atitudinea PSD nu le face cinste social-democraţilor care externalizează o problemă de partid şi că dialogul cu şeful statului este refuzat tocmai de acest partid.