România "nu a realizat niciun progres legat de incriminarea corupţiei"
Potrivit unui Raport al Grupului de state împotriva corupţiei, România nu a realizat progrese privind incriminarea corupţiei şi nu s-a angajat să aplice recomandările făcute în ultimul raport.
Articol de Cerasela Rădulescu, 22 Decembrie 2015, 15:01
România nu a realizat niciun progres legat de incriminarea corupţiei,arată un raport al Grupul de state Împotriva Corupţiei - GRECO, din Consiliul Europei, publicat astăzi.
Documentul evaluează progresele realizate de Romania în aplicarea recomandărilor sale, legate de transparenţa finanţării partidelor politice şi criminalizarea corupţiei.
România a implementat 12 din cele 20 de recomandări ale raportului precedent din primăvară.
Şase rămân implementate parţial şi două nu au fost implementate deloc.
Raportul spune că România nu a realizat progrese privind incriminarea corupţiei şi că nu s-a angajat în vreun fel să aplice recomandările făcute în ultimul raport al Grupul statelor Împotriva Corupţiei - GRECO, din cadrul Consiliului Europei.
Legat de transparenţa finanţării partidelor politice, GRECO salută adoptarea, în luna mai a acestui an, a unei noi legislaţii.
Aceasta arată că România a luat măsuri adecvate pentru ca informaţiile legate de finanţările politice să fie prezentate de Autoritatea Electorală Permanentă, organismul responsabil cu supravegherea partidelor politice.
GRECO salută faptul că, prin aceste noi legi, i s-au conferit acestei Autorităţi Electorale Permanente puteri de a denunţa eventualele încălcări ale finanţării formaţiunilor politice şi ale campaniei electorale.
Totuşi, Grupul statelor Împotriva Corupţiei din cadrul Consiliului Europei se declară îngrijorat de o nouă derogare emisă privind donaţiile în bunuri imobiliare pentru susţinerea financiară a partidelor politice şi cere de urgenţă României să ia în considerare această prevedere.