România "nu a fost în recesiune tehnică"
Potrivit datelor INS, România nu a fost în recesiune tehnică, ci a înregistrat o creştere economică de 1,9% în trimestrul trei.
Articol de Radio România, 14 Noiembrie 2014, 10:24
România nu a fost în recesiune tehnicã. Anunţul a fost făcut de premierul Victor Ponta, după ce Institutul Naţional de Statistică a prezentat ultimele date oficiale privind evolutia economiei romaneşti.
PIB-ul în trimestrul al III-lea din 2014 a fost în termeni reali mai mare cu 1,9% comparativ cu trimestrul II, a anunţat vineri premierul Victor Ponta, citând date ale Institutului Naţional de Statistică.
Potrivit premierului, creşterea economică în acest an va fi de 3%.
"N-am fost niciodată în recesiune economică", a adăugat Ponta.
INS: România a înregistrat o creştere economică de 1,9% în trimestrul trei
Produsul intern brut în trimestrul III din 2014 a fost mai mare, în termeni reali, cu 1,9% comparativ cu trimestrul anterior (date ajustate sezonier), iar faţă de trimestrul similar din anul trecut economia românească a consemnat o creştere de 3,3% (serie ajustată sezonier), potrivit estimărilor "semnal" publicate, vineri, de Institutul Naţional de Statistică.
Pe serie brută, produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 3,2% în T3 2014 faţă de T3 2013.
"In primele nouă luni ale anului 2014, produsul intern brut a crescut, comparativ cu acelaşi interval al anului 2013, cu 2,8%, pe seria brută şi cu 3,1% pe seria ajustată sezonier", se mai arată în comunicatul citat.
La începutul lunii octombrie, Fondul Monetar Internaţional a revizuit în creştere la 2,4% estimările referitoare la avansul produsului intern brut al României în acest an, potrivit raportului World Economic Outlook.
În raportul publicat în primăvara acestui an, FMI estima o creştere de 2,2% pentru economia românească, notează Agerpres.
La începutul acestei luni, Comisia Europeană a revizuit în scădere previziunile privind avansul economic al României în 2014 şi 2015, estimat la 2% şi respectiv 2,4%, faţă de 2,5% în 2014 şi 2,6% în 2015, cum prognozase în mai Executivul comunitar, cu prilejul previziunilor de primăvară.