România negociază încă două împrumuturi de la Banca Mondială
România intenţionează să împrumute 500 de milioane de euro pentru îmbunătăţirea sistemului de asistenţă socială şi 250 de milioane de euro pentru reformarea sectorului sanitar.
Articol de Iulian Olescu, 03 Februarie 2011, 14:13
Banca Mondială negociază cu autorităţile române condiţiile pentru acordarea a două noi împrumuturi, a declarat Cătălin Păuna, economist senior în cadrul biroului de la Bucureşti al băncii.
Este vorba despre 500 de milioane de euro pentru îmbunătăţirea sistemului de asistenţă socială şi de 250 de milioane de euro pentru reformarea sectorului sanitar, a precizat economistul şef al Băncii Mondiale pe probleme de politici economice.
Împrumuturile vor fi de tipul operaţiunilor bazate pe rezultate, banii urmând a fi eliberaţi în tranşe în funcţie de modul în care sunt îndeplinite condiţionalităţile convenite
În domeniul sanitar, condiţionalităţile se vor axa cel mai probabil pe reforme structurale pe mai mulţi ani, în timp ce în privinţa sistemului de asistenţă socială se vorbeşte de raţionalizare şi de îmbunăţăţirea direcţionării banilor către categoriile defavorizate care au cu adevărat nevoie de ajutor.
Programele se vor întinde cel mai probabil pe o perioadă de trei ani, cu posibilitate de prelungire, precizau reprezentanţii Băncii Mondiale.
Noile împrumuturi de la Banca Mondială vor fi de tipul "operaţiuni bazate de rezultate", adică eliberarea banilor se va face numai după îndeplinirea unor condiţii clare de tipul reformelor sau îmbunătăţirilor funcţionale punctuale.
"Acestea sunt ceea ce noi numim "operaţiuni bazate pe rezultate", care se vor concentra fiecare pe câte un sector anume. Unul se referă la reforme în sănătate şi se va întinde pe o perioadă mai îndelungată, iar altul la asistenţa socială, care va sprijini Guvernul să raţionalizeze sectorul şi să îmbunătăţească modul în care ajutoarele ajung la cei defavorizaţi şi săraci, care au nevoie de ele cu adevărat. Va fi o serie de reforme cu puncte de reper în timp pentru îndeplinirea lor şi în funcţie de îndeplinirea acestora vor fi eliberaţi şi banii în tranşe şi nu toţi odată" , a spus Cătălin Păuna, economist senior în cadrul biroului de la Bucureşti al Băncii.
În legătură cu lentoarea cu care economia României îşi revine în urma crizei, economistul şef pe politici economice al Băncii Mondiale, Roy Sudharshan Canagarajah, a spus că acest fapt se datorează motivului că ţara noastră avea deja probleme legate de deciziile structurale mari şi de sistemul fiscal încă înainte de apariţia crizei globale.
El a adăugat că deşi autorităţile au reuşit să adopte o serie de măsuri care au uşurat depăşirea crizei, aceste probleme iniţiale conduc la o perioadă mai lungă de redresare a economiei.
Legat de noul acord cu instituţiile financiare internaţionale, care se negociază în aceste zile, Roy Sudharshan Canagarajah a spus că Banca Mondială speră să continue să acorde asistenţă tehnică Executivului, deoarece este instituţia cu cea mai aprofundată cunoaştere sectorială a economiei româneşti.
În plus, Banca Mondială realizează în continuare analize funcţionale pe domenii cum ar fi mediul de afaceri, sectorul agricol, piaţa muncii, sustenabilitatea fiscală pe termen lung, atragerea investiţiilor străine şi absorbţia fondurilor structurale, primele recomandări către Executiv urmând a fi finalizate în luna aprilie.