România marchează Ziua Constituţiei
Constituţia României este legea fundamentală a statului român care reglementează principiile generale de organizare a statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle fundamentale ale cetăţenilor şi autorităţile publice fundamentale.
Articol de Gabriela Tătărău, 08 Decembrie 2012, 11:38
Sâmbătă este Ziua Constituţiei României.
Legea fundamentală postcomunistă a fost aprobată la 8 decembrie 1991 prin referendum naţional, iar sărbătorirea ei a fost instituită de Parlament în 1995.
Constituţia României este legea fundamentală a statului român care reglementează, printre altele, principiile generale de organizare a statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle fundamentale ale cetăţenilor şi autorităţile publice fundamentale.
Elaborarea, dezbaterea şi adoptarea primei Constituţii de după Revoluţia din decembrie 1989 au durat un an şi jumătate.
Comisia Constituţională care a redactat textul iniţial a fost condusă de Antonie Iorgovan, cadru universitar la Facultatea de Drept, şi număra 23 de parlamentari şi cinci experţi, personalităţi ale învăţământului juridic românesc şi jurişti cu activitate îndelungată.
Votul decisiv asupra noii Constituţii a fost dat la 21 noiembrie 1991 la Bucureşti, deşi iniţial se propusese să aibă loc la Alba Iulia, prima capitală a statului român unitar.
Constituţia a fost apoi aprobată prin referendumul naţional de la 8 decembrie, acelaşi an, cu o majoritate semnificativă: 77,3% din cei prezenţi la urne au răspuns afirmativ. A
Actuala formă a Constituţiei a intrat în vigoare pe 29 octombrie 2003 şi a fost adoptată în urma unui alt referendum naţional, care a avut loc pe 18 şi 19 octombrie 2003.
Politicienii vorbesc despre modificarea Constituţiei după alegeri, cei mai mulţi dintre ei pronunţându-se pentru o reglementare mai clară a raporturilor dintre instituţiile statului.