România, locul trei în Uniunea Europenă la Produsul Intern Brut
România a avut în primul trimestru cea de-a treia scadere anualizata a PIB din UE - Eurostat
04 Iunie 2010, 13:39
Produsul Intern Brut (PIB) al Uniunii Europene a crescut în primul trimestru cu 0,5% fața de aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce contracția înregistrată în România, de 3,2%, este a treia cea mai abruptă dintre cele 24 de state membre pentru care datele sunt disponibile.
Economia UE a trecut astfel pe creștere anuală pentru prima dată de la debutul crizei mondiale.
PIB-ul zonei euro a crescut în primul trimestru, în termeni anuali, cu 0,5%, potrivit datelor prezentate vineri de Eurostat, biroul de statistica al UE.
Institutul Național de Statistica (INS) a anunțat, la 12 mai, ca PIB-ul României a scazut, în primul trimestru față de primele trei luni ale anului trecut, cu 2,6% în serie bruta. Cifrele prezentate de Eurostat sunt calculate în serie ajustata sezonier.
Slovacia a înregistrat, în perioada analizată, cea mai accentuată creștere economică din UE, de 4,5%, urmată de Suedia, cu 2,9%, Polonia, cu un plus de 2,8%, Portugalia, 1,7%, și Germania, cea mai mare economie europeană, care s-a extins în primul trimestru cu 1,5%.
La polul opus, cele mai puternice contracții ale PIB au fost înregistrate în Letonia (-5,1%), Bulgaria (-4%, în baza datelor neajustate sezonier) și România, cu scăderea de 3,2%.
Norvegia și Elveția, state europene care nu sunt membre UE însa au conexiuni strânse cu economia Europei, au înregistrat ritmuri analizate de evoluție a PIB în primul trimestru de -0,5%, respectiv 1,7%.
Cei mai importanți parteneri economici ai UE pe plan global, Statele Unite oi Japonia, au avut creșteri economice de 2,5%, respectiv 4,2% în primele trei luni ale anului comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.
Față de ultimul trimestru din 2009, economia UE și cea a zonei euro au crescut pentru al treilea trimestru consecutiv, cu 0,2%, în timp ce România, cu o contracție de 0,3%, a înregistrat a cincea cea mai slabă evoluție din Uniune. Cifra pentru România este aceeași cu estimarea INS.
Astfel, cele mai puternice contracții economice trimestriale au fost raportate de Lituania (-3,9%), Estonia (-2,3%, date neajustate sezonier), Grecia (-0,8%), Slovenia (-0,5%), respectiv România.
La polul opus, Suedia (1,4%), Portugalia (1%) și Ungaria (0,9%) au înregistrat cele mai accentuate creoteri ale PIB-ului în termeni trimestriali, iar Germania, motorul exporturilor europene, a avut un avans de 0,2%.