ROMÂNIA îşi alege preşedintele
Românii îşi aleg astăzi preşedintele şi au de ales între candidatul Alianţei PSD-UNPR-PC, Victor Ponta şi candidatul Alianţei Creştin Liberale, Klaus Iohannis.
Articol de Radio România, 16 Noiembrie 2014, 07:02
UPDATE În jurul orei 11:30, a votat candidatul Alianţei Creştin Liberale, Klaus Iohannis, alături de soţia sa, Carmen, la Sibiu, municipiul care l-a consacrat pentru funcţia de primar.
În declaraţiile acordate jurnaliştilor, Klaus Iohannis a recunoscut că este emoţionat, ca şi în primul tur al alegerilor, şi că speră ca ziua de azi să fie "o zi frumoasă".
Candidatul ACL a mai spus că votul său a fost dat cu gândul la "o Românie a respectului, o Românie a prosperităţii, o Românie puternică".
Klaus Iohanis a mai afirmat că vor fi mai mulţi votanţi decât în primul tur de scrutin
"Astăzi vin mai mulţi la vot. Datele de prezenţă arată o prezenţă mai numeroasă decât duminica trecută şi se vede că în diasporă este o prezenţă foarte mare. Am semnale deja că la foarte multe secţii de votare din diasporă este foarte, foarte multă lume care abia aşteaptă să voteze. Sper să nu se repete situaţia de duminica trecută, dar voi monitoriza cu mare atenţie", a adăugat el.
În jurul orei 10:00, a votat premierul şi candidatul Alianţei PSD-UNPR-PC, Victor Ponta.
Acesta a venit însoţit de soţia sa, europarlamentarul Daciana Sârbu, de cei doi copii, dar şi de primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu.
El a votat la un liceu din Bucureşti, pe liste suplimentare.
Victor Ponta a declarat că votul său a fost pentru ca "toate mamele şi bunicii noştri să poată să trăiască într-o ţară mai bună, în care să avem grijă de ei".
"Am votat pentru ca toţi copiii noştri să poată să înveţe, să poată să aibă un viitor în România şi am votat pentru convingerea mea că după 25 de ani de tranziţie, Daciana, eu, Sorin Oprescu, toţi ceilalţi nu o să mai fim încă o generaţie de sacrificiu. Iar după zece ani de ceartă şi de dezbinare, putem să fim împreună şi putem să fim mai puternici. Sunt foarte încrezător, sunt foarte responsabil şi conştient de responsabilitatea pe care o s-o am, dar, de asemenea, cred foarte mult în România şi cred că Dumnezeu va ţine cu noi să ni se îndeplinească gândurile bune", a afirmat candidatul PSD-UNPR-PC.
Amintim că în primul tur, Candidatul Alianţei PSD-UNPR-PC, Victor Ponta, a obţinut 40,44% (3.836.093 voturi), iar candidatul ACL, Klaus Iohannis - 30,37% (2.881.406 voturi).
Potrivit Autorităţii Electorale Permanente, majoritatea alegătorilor peste 5.600.000 au vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, aproape 230.000 de cetăţeni cu drept de vot au 18 ani, în timp ce 2.600 au peste 100 de ani.
Pentru turul II al alegerilor prezidenţiale au fost realizate 20.945.068 de buletine de vot şi 11.808.375 de timbre autocolante, potrivit MAI.
Biroul Electoral Central va informa opinia publică şi presa despre prezenţa la vot la alegerile prezidenţiale de duminică la orele 11,30, 14,30, 17,30, 20,30 şi 22,30.
La secţiile de votare organizate în ţară şi în străinătate sunt aşteptaţi peste 18 milioane de cetăţeni români care îşi pot exprima opţiunea între orele 7:00 şi 21:00.
Orele până la care secţiile de votare vor transmite informaţii către BEC sunt 10,00, 13,00, 16,00, 19,00 şi 21,00.
În afara ţării, sunt organizate 294 de secţii, la fel ca la primul tur de scrutin, dar MAE susţine că a luat măsuri pentru a evita problemele înregistrate în 2 noiembrie.
Fie că sunt în ţară, fie în afara ei, cei care merg la vot trebuie să aibă 18 ani împliniţi şi să vină la secţie cu un document de identitate valabil.
Pentru ca votul să fie valabil, ştampila trebuie pusă în interiorul patrulaterului cu numele candidatului dorit.
Potrivit Ministerului de Externe, nu a fost posibilă înfiinţarea de noi secţii de votare pentru diaspora, dar au fost luate măsuri de prevenire a problemelor înregistrate la 2 noiembrie.
Astfel, numărul de cabine de votare şi cel al ştampilelor a fost crescut la 7, maximul prevăzut de lege.
Totodată, declaraţia pe propria răspundere, în baza căreia se votează în străinătate, poate fi descărcată de pe site-urile Ministerului de Externe şi Biroului Electoral Central şi completată înainte de vot.
Documentul trebuie însă semnat şi datat în faţa membrilor secţiei.