România începe retragerea trupelor din Afganistan în 2013
Calendarul retragerii trupelor din Afganistan se află în prezent în dezbatere cu aliaţii.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 15 Septembrie 2012, 12:00
România va începe, în principiu, retragerea trupelor din Afganistan la jumătatea anului viitor, a afirmat ministrul apărării, Corneliu Dobriţoiu.
Aflat la Sibiu, la Conferinţa Comitetului Militar al NATO, cel mai înalt for de decizie militară al Alianţei Nord Atlantice, ministrul apărării a precizat că în prezent calendarul retragerii este în dezbatere cu aliaţii.
Corneliu Dobriţoiu a mai spus că România salută decizia Summitului NATO de la Chicago, ca începând din 2014 forţele afgane să îşi asume responsabilităţi în domeniul securităţii.
România, a şaptea ţară ca număr de oameni şi la nivelul participării în teatrele de operaţii şi ca importanţă a misiunilor executate, îşi respectă obligaţiile asumate, a mai spus ministrul apărării.
"România are de câştigat, odată, recunoaşterea eforturilor ei pentru că noi suntem susţinătorii fervenţi ai art.5, ceea ce înseamnă asumare de responsabilităţi operaţionale şi nu numai, beneficiile asigurate de umbrele de securitate", a spus ministrul Corneliu Dobriţoiu, citat de redactorul RRA, Septimiu Roman.
Situaţia din Afganistan este şi una din temele principale de pe agenda reuniunii de la Sibiu, unde au fost deschise lucrările Conferinţei Comitetului Militar al Organizaţeii Nord-Atlantice.
La conferinţă participă peste 300 de oficiali NATO.
Şefii armatelor NATO au fost întâmpinaţi, vineri, cu onoruri militare.
Potrivit reprezentanţilor MApN conferinţa se va concentra pe provocările mediului general de securitate, precum şi pe operaţiile aliate aflate în desfăşurare în Afganistan şi în Balcanii de Vest.
De asemenea, discuţiile se vor axa pe stadiile transformării NATO şi pe revizuirea structurii Statului Major Militar Internaţional, care este parte executivă a comitetului militar.
La conferinţă, generalul-locotenent Ştefan Dănilă, şeful Statului Major, va avea întâlniri bilaterale cu omologii din alte ţări, în cadrul cărora vor fi abordate discuţii legate de participarea ţării noastre în teatrele de operaţii la misiuni aflate sub mandat NATO, procesul de transformare a armatei române şi modalităţile de întărire a cooperării militare bilaterale.