România, în topul celor mai atractive zece pieţe pentru investiţii eoliene
Un raport al companiei de consultanţă Ernst & Young arată că România are cel mai mare potenţial de pe continent pentru dezvoltarea energiilor regenerabile.
Articol de Roxana Dumitrescu, 01 Martie 2012, 12:13
România urcă pentru prima dată în top 10 al celor mai atractive ţări din lume privind investiţiile în energia eoliană.
Raportul companiei Ernst & Young, publicat miercuri, descrie "condiţii excelente pentru producerea de energie în micro-hidrocentrale, la munte, şi în centrale eoliene, cu deosebire în Dobrogea".
Indicele calculat de Ernst & Young plasează România pe acelaşi loc cu Polonia şi Irlanda privind atractivitatea pieţei de energie eoliană şi foarte aproape de ţări precum Suedia, Franţa şi Italia.
"Acest avans reflectă cele mai noi investiţii în proiecte eoliene pe teritoriul ţării noastre, dintre care cea mai importantă este a companiei Monsson Group, care a început construcţia unui parc eolian cu o putere de 150 MW. Investiţia totală a dezvoltatorului privat în parcul din judeţul Constanţa se ridică la 245 milioane eur", se arată în raportul Ernst & Young.
Darius Nat, directorul de programe şi proiecte de la Asociaţia Producătorilor de Energie Eoliană din România susţine că ţara noastră are "o suprafaţă considerabilă" pentru investiţiile în energia eoliană
"În primul rând, avem o suprafaţă a ţării considerabilă care se pretează pentru asemenea investiţii, respectiv partea de est, Moldova, şi partea de sud-est, Dobrogea. Dacă comparăm cu alte state din Europa, suprafaţa totală a României care se pretează pentru asemenea investiţii, vedem că ne situăm destul de bine", a spus Darius Nat.
Ernst & Young analizează trimestrial cele mai atractive 40 de ţări din lume privind piaţa internă de energie regenerabilă, infrastructura şi compatibilitatea acestora cu tehnologiile individuale.
După investiţiile record de anul trecut, perspectivele pentru anul acesta sunt incerte în sectorul energiei regenerabile, potrivit Ernst & Young, în special în ţările dezvoltate.
În timp ce pieţele consacrate se vor confrunta cu tot mai multe constrângeri financiare, în special în zona euro, pieţele emergente vor continua să prospere în acest sector, datorită programelor ambiţioase de atragere a investiţiilor.