România, în presa internaţională:Noua oaie neagră a Europei
Contactele avute la Bruxelles de premierul Victor Ponta, în încercarea de a linişti partenerii europeni în legătură cu ultimele evenimente de la Bucureşti, sunt în vizorul presei de pe întregul continent.
Articol de Carolina Ciulu, 13 Iulie 2012, 11:56
Sub titlu "Noua oaie neagră a Europei", cotidianul spaniol de stânga El Pais, scrie într-un articol publicat vineri, că "ofensiva premierului Ponta de a acapara puterea in România ridică îngrijorări în privinţa unui regres democratic în sud-estul continentului".
Articolul face un rezumat factual al situaţiei din România, punând în centru acţiunile guvernului Ponta şi corupţia endemică din ţara.
"Premierul României promite să respecte statul de drept", titrează Financial Times şi "să recâştige încrederea Europei", scrie şi Wall Street Journal, titluri asemănătoare regăsindu-se şi în Die Presse din Austria, Handelsblatt din Germania, Neue Zürcher Zeitung din Elveţia.
Les Echos din Franţa scrie că "Victor Ponta vrea să liniştească Europa în privinţa intenţiilor sale politice şi să demonstreze ataşamentul său faţă de principiile democratice".
Deocamdată UE nu a făcut decât să îşi exprime "serioasa îngrijorare", notează Le Figaro, în timp ce Le Monde explică toată această agitaţie la nivel european prin existenţa unor suspiciuni cu privire la intenţiile noului guvern faţă de independenţa justiţiei, într-o ţară în care vechii demoni ai corupţiei încă nu au dispărut.
Sub titlul "Presiune asupra României" ziarul elveţian Le Temps avertizează că nu se pune problema de a lăsa statul de drept să se prăbuşească şi îndeamnă la o supraveghere atentă a efectelor unor eventuale bombe cu explozie întârziată.
Financial Times scrie că premierul României trebuie să facă faţă unor cereri urgente, formulate joi de liderii europeni, pentru eliminarea ameninţărilor apărute la adresa democraţiei, fiind îndemnat să acţioneze rapid pentru a asigura independenţa justiţiei şi respectarea Constituţiei.
În tot acest timp contextul economic european şi mondial continuă să fie unul dificil
Potrivit Les Echos, cunoscutul om de afaceri Warren Buffett se declară pesimist cu privire la economie şi la capacitatea europenilor de a rezolva criza din zona euro.
Pe de altă parte, ţările care au primit ajutoare financiare nu o duc prea bine.
Irlanda şi-a îndeplinit toate obiectivele din acordul de salvare încheiat cu FMI şi UE, dar încă nu ştie dacă se va putea împrumuta cu dobânzi rezonabile, observă Irish Times.
Portugalia continuă negocierile cu privire la cea de-a cincea revizuire a acordului de salvare, în timp ce unii politicieni atrag atenţia că ţara nu mai poate suporta alte taxe, scrie cotidianul portughez Diario de Noticias.
Cotidianul grec To Vima atrage atenţia că FMI avertizează că Grecia continuă să înregistreze întârzieri în aplicarea programului de ajustare bugetară.
În contextul actualei crize, EuObserver pune problema marilor corporaţii care oferă servicii vitale pentru economie şi angajează un număr mare de oameni, dar despre care nu se ştie câte taxe plătesc şi în ce măsură investesc capital în mod direct.