România ia note proaste la corupţie şi independenţa presei
Romania este clasificata drept o ţară cu o democratie semiconsolidată, potrivit unui document al Freedom House.
Articol de Sergiu Şteţ, 16 Iulie 2013, 12:06
Starea democraţiei în Romania s-a înrăutăţit anul trecut conform raportului "Ţari in tranziţie" publicat de organizaţia Freedom House.
Potrivit documentului, Romania este clasificata drept o ţară cu o democraţie semiconsolidată.
România a primit calificative slabe la capitolele corupţie şi independenţa presei.
Dacă în ceea ce priveşte corupţia, Romnaia a primit note proaste în toate rapoartele "Ţări în tranziţie" realizate de Freedom House, în ultimii ani, situaţia libertăţii presei s-a tot înrăutăţit din 2007, anul aderarii la Uniunea Europeană.
Conform documentului, mass-media din România este politizată şi polarizată, fiind influenţată puternic de interese personale sau ale unor grupuri corupte.
Chiar dacă nota acordată corectitudinii procesului electoral este mai bună în comparaţie cu libertatea presei, conform raportului realizat de Freedom House, calificativul Romaniei s-a inrautăţit în cursul anului trecut, când au fost organizate alegeri si referendumul pentru demiterea preşedintelui.
România, menţionată la capitolul "regrese" alături de Rusia, Macodenia şi Bulgaria
Potrivit raportului "Ţări în traziţie" elaborat de fundaţia americană "Freedom House", în care este analizată starea democraţiei în lume, 6 ţări ale fostului bloc socialist au înregistrat progrese în tranziţia lor democratică, în timp ce 17 dintre ele au înregistrat regrese, informează agenţia Armenpress, citată de Agerpres.
Freedom House enumeră Georgia, Republica Cehă, Letonia, Republica Moldova şi Kârgâzstan ca ţări cu o promovare notabilă a democraţiei.
În schimb, Rusia, Azerbaidjan, Ucraina, Belarus, Tadjikistan, Kazahstan, Albania, Bosnia şi Herţegovina, Kosovo, Macedonia, Bulgaria, Ungaria, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Estonia au înregistrat regrese.
O tendinţă pozitivă în aceste ţări au fost alegerile parlamentare din Armenia şi Georgia. Principalul motiv de regres în Ucraina a fost o vastă exploatare a resurselor administrative în timpul alegerilor parlamentare.
Problemele cu Rusia sunt legate de revenirea la putere a lui Vladimir Putin.