România, Germania și Bulgaria propun revizuirea strategiei Mării Negre
Proiectul de revizuire a strategiei Mării Negre poate constitui un pas spre crearea unei strategii a întregii Uniuni Europene pentru Marea Neagră.
Articol de Radio România, 02 August 2015, 08:50
România a propus, împreună cu Germania şi Bulgaria, un proiect de revizuire a strategiei Mării Negre, care poate constitui un pas spre crearea unei strategii a întregii Uniuni Europene pentru Marea Neagră, a anunţat, în premieră, ministrul de Externe Bogdan Aurescu.
Acesta a mai spus astăzi, într-un interviu acordat postului Realitatea TV, că, şi la nivelul NATO, România a propus crearea unei noi strategii de abordare, în perspectiva summitului de la Varşovia, din 2016, al Alianţei Nord-Atlantice.
"Am propus crearea unei strategii de abordare a partenerilor NATO de data aceasta, din vecinătatea estică şi sudică, cu două braţe, unul pentru est şi unul pentru sud, pentru că am plecat de la constatarea că există în primul rând un interes foarte clar al Alianţei de a dezvolta relaţiile pe linie politico-militară cu aceste state care sunt partenerii Alianţei Nord-Atlantice, sunt aproape 30 de state care sunt în această situaţie. Există, pe de altă patre, un număr destul de mare de instrumente pe care Alianţa le foloseşte în relaţia cu aceste state, dar nu există o strategie care să înglobeze toate aceste instrumente într-o viziune coerentă", a spus Aurescu.
România nu se află în ținta directă a ISIS
Ministrul de Externe a declarat că "nu crede" că România se află în ţinta directă a teroriştilor din gruparea Statul Islamic.
"Fenomenul terorist este cumva într-o creştere de amplitudine în ultima perioadă. România face parte din coaliţia anti -Statul Islamic, dar nu cred că suntem o ţintă directă a Statului Islamic", a spus Aurescu la aceeași televiziune.
Ministrul a subliniat faptul că "niciun stat nu-şi poate permite, inclusiv România, să ignore potenţialul fenomenului terorist, prin urmare trebuie să luăm toate măsurile de precauţie pe care le putem lua".