România este într-un stadiu avansat al aplicării standardelor Schengen
Cele şase rapoarte de evaluare, ale misiunilor de până acum, au fost aprobate in cadrul Grupului de lucru de la Bruxelles, cu concluzia că România este într-un stadiu avansat al aplicării standardelor Schengen.Foto:Agerpres
Articol de Ramona Alexandrescu, 16 Noiembrie 2010, 12:34
Misiunea de reevaluare a frontierelor aeriene continuă marţi, la Aeroportul de la Timişoara, după ce luni, comisia a vizitat Aeroportul Otopeni.
Experţii europeni vor să vadă dacă a fost realizată separarea fizică a fluxurilor de pasageri la punctele de trecere a frontierei cu trafic intens, una din condiţiile prevăzute pentru aderarea la spaţiul Schengen.
Cele şase rapoarte de evaluare, ale misiunilor de până acum, au fost aprobate in cadrul Grupului de lucru de la Bruxelles, cu concluzia că România este într-un stadiu avansat al aplicării standardelor Schengen.
Singurul raport care recomandă reevaluarea ţării noastre a fost cel in domeniul frontierelor aeriene, vizita de reevaluare are loc luni şi marţi acestea.Sunt vizate aeroporturile Henri Coandă din Capitală şi Traian Vuia din Timişoara .
Comisia de evaluare Schengen va ajunge marţi, în Timis pentru a evalua lucrările făcute de statul român pentru aderarea la Spaţiul Schengen. Aceţtia vor vizita Aeroportul Traian Vuia din Timişoara, unde vor reevalua infrastructura aeroportuară.
Luni, a fost reevaluat aeroportul Internaţional Henri Coandă
Membrii comisiei au fost interesaţi de infrastructură necesară pentru separarea fluxurilor de pasageri dar şi pentru efectuarea controlului de frontieră la standardele UE .
La cele două aeroporturi reprezentanţii Schengen vor urmări dacă a fost realizată separarea fizică a fluxurilor de pasageri la intrarea şi la ieşirea punctelor de trecere a frontierei cu trafic intens , acesta fiind una dintre condiţiile prevăzute la capitolul frontiere aeriene.
Aeroporturile internaţionale trebuie sa aibă terminale care să separe clar fluxurile de pasageri pentru zborurile Schengen, respectiv non-Schengen.
Saptămâna trecută, ministrul de interne Traian Igaş a inspectat la Bucureşti şi Timişoara obiectivele ce vor fi reevaluate cu ocazia misiunii Schengen şi a apreciat eforturile depuse de autorităţile locale pentru modernizarea obiectivelor, conform calendarului de aderare a României la spaţiul Schengen.
Romania a parcurs pana in prezent, in perioada 2009 - 2010, şase dintre cele şapte vizite de evaluare prevăzute în calendarul de aderare la Spaţiul Schegen, în domeniile cooperare poliţienească, protecţia datelor personale, vize, frontiere maritime, frontiere aeriene, frontiere terestre.
Toate rapoartele de evaluare Schengen, aferente misiunilor desfăşurate până în prezent, au fost aprobate în cadrul Grupului de lucru Evaluare Schengen de la Bruxelles, principala concluzie a acestora fiind ca România a ajuns într-un stadiu avansat în ceea ce priveşte implementarea acquis-ului Schengen şi este în mare parte pregătită să adere la Spaţiul Schengen.
Ultima vizită de evaluare la care va fi supusă ţara noastră, are ca obiectiv Sistemul de Informaţii Schengen/SIRENE si va avea loc la sfârşitul anului.
Cu ocazia misiunii de reevaluare în domeniul frontierelor aeriene, experţii vor face şi o vizită la punctul de trecere a frontierei Stamora-Moraviţa rutier si feroviar pentru a verifica finalizarea lucrărilor de refacere a infrastructurii. În urma vizitei, Comisia de evaluare va întocmi un raport , iar concluziile acestuia vor fi cunoscute, cel mai probabil, într-o lună de zile.