România este codaşă la absorbţia fondurilor europene
La Palatul Parlamentului se desfăşoară conferinţa internaţională "Politica de coeziune a Uniunii Europene, modele pentru dezvoltarea României". FOTO: Agerpres
08 Aprilie 2011, 13:31
Evenimentul nu este unul partizan politic, o acţiune a USL, ci îşi propune să tragă un semnal de alarmă în legătură cu situaţia României, ultima în ceea ce priveşte capacitatea de absorbţie a fondurilor europene, în special pe politica regională, a afirmat eurodeputatul Victor Boştinaru.
"România devine cel mai mare obstacol astăzi, în Uniunea Europeană, în ce priveşte lupta pentru asigurarea bugetării corespunzătoare a politicii de coeziune. O ţară care în martie 2011 absoarbe doar 12% din totalul fondurilor alocate nu poate tragic să pretindă acelaşi nivel de finanţări pentru că toţi ceilalţi din Vest, mai ales cei care sunt advesarii politicilor de coeziune vor spune: "Oricum voi nu vreţi să utilizaţi banii sau nu ştiţi să-i utilizaţi sau nu vă interesează", susţine Victor Boştinaru.
Este o naivitate să se creadă că întregul volum de resurse acordate de Europa ar putea fi absorbit dacă nu s-a făcut nimic patru ani, a spus la rândul său preşedintele Senatului, Mircea Geoană.
"Este fizic imposibil. Este tehnic imposibil şi este politic probabil momentul să începem să recunoaştem că am pierdut enorm de mult timp", a declarat preşedintele Senatului.
Mircea Geoană subliniat, totodată, că absenţa reprezentanţilor Executivului de la această dezbatere "arată încă o dată maniera sfidătoare şi cinică în care Guvernul se ocupă exclusiv de problemele legate de campania electorală de anul viitor, lipsind în mod nejustificat de la cea mai importantă dezbatere - cum facem rost de resurse pentru dezvoltarea ţării'.
Europarlamentarul PNL, Ramona Mănescu, a criticat, la rândul ei, guvernul actual "pentru care nu este o prioritate politica de coeziune".
"Până când actualul guvern nu va veni cu soluţiile pe care noi le tot cerem, atâta timp cât ei vor fi cei care o vor negocia, nu avem sorţi de izbândă pentru că ei nu negociază cu argumentul performanţei, cu cel al bunei capacităţi de absorbţie, cu argumentul că ar avea un plan de măsuri, conştienţi fiind şi responsabili faţă de ceea ce se întâmplă", a afirmat europarlamentarul liberal.
Conferinţa "Politica de Coeziune a Uniunii Europene, modele pentru dezvoltarea României" a reunit, vineri, la Bucureşti, eurodeputaţi români şi străini, parlamentari ai opoziţiei, reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi experţi, care şi-au propus să identifice "cauzele ratei scăzute de absorbţie a fondurilor europene şi modele de urmat prin politica de coeziune".