România, dispusă să facă eforturi de asimilare a imigranţilor
Premierul Cioloș afirmă că România este dispusă să facă, alături de celelalte state, eforturi de asimilare şi de integrare a imigranţilor, dar nu în baza unui mecanism de distribuire bazat pe cote obligatorii, ci pe unul voluntar.
Articol de Radio România Actualităţi, 22 Ianuarie 2016, 07:13
Premierul Dacian Cioloş afirmă că Europa este în mare dificultate în ceea ce priveşte problema migraţiei, iar o soluţie trebuie găsită prin dialog între toate statele membre ale Uniunii.
Într-un interviu pentru posturile France 24 şi Radio France International, acordat la finalul vizitei pe care a făcut-o în Franţa, şeful executivului a precizat că România este dispusă să facă, alături de celelalte state, eforturi de asimilare şi de integrare a imigranţilor, dar nu în baza unui mecanism de distribuire bazat pe cote obligatorii, ci pe unul voluntar.
Dacian Cioloş a mai spus că, în prezent, Spaţiul Schengen este ameninţat, iar, în aceste condiţii, este nevoie de un control mai bun la frontierele externe ale Uniunii Europene.
Parteneriatul strategic cu Franţa a fost evidenţiat în discursul şefului statului drept o coordonată specială a relaţiilor externe ale României, mai ales în contextul vizitei oficiale pe care premierul Cioloş a încheiat-o aseară la Paris.
Pe lângă întâlnirea cu conducerea Adunării Naţionale a Franţei, şeful guvernului, împreună cu ministrul economiei, au discutat dimineaţă şi cu şefii mai multor companii franceze care vor să investească în ţara noastră.
România, una dintre cele mai mari pieţe de desfacere din Europa
Premierul Dacian Cioloş a prezentat reprezentanţilor celor mai importante companii franceze principalele oportunităţi de investiţii în România.
Şeful executivului a insistat cu privire la mediul fiscal şi legislativ stabil şi predictibil pe care România îl oferă investitorilor.
"În primul rând pentru că suntem o ţară stabilă, cu un mediu economic în evoluţie. România este probabil singura ţară din Europa Centrală şi de Est unde nu veţi găsi în mediul politic partide extremiste, naţionaliste, care ar putea avea reacţii imprevizibile în ceea ce priveşte deciziile politice sau în politicile economice", a spus Cioloș.
România este una dintre cele mai mari pieţe de desfacere din Europa şi a făcut în ultimii ani progrese importante din punct de vedere administrativ, legislativ şi fiscal.
Premierul a precizat că s-a adoptat anul trecut un nou Cod Fiscal iar Taxa pe Valoare Adăugată a înregistrat o scădere de la începutul acestui an de la 24 la 20%.
Vicepremierul Costin Borc a explicat, la rândul său, că executivul va avea o strategie pro-activă din punct de vedere comercial în acest an, astfel încât România să beneficieze la maximum de relaţiile istorice, atrăgând pe baza acestor mai mult capital străin.
Mai mult, Costin Borc a susţinut necesitatea diversificării cooperării economice, spunând că România dipsune atât de resurse materiale cât şi de resurse umane.
"Nu trebuie uitat că România este a şaptea piaţă europeană. Are o economie foarte dinamică, cu exporturi importante mai ales pe piaţa automobilelor. De asemenea, dispune de un segment foarte dinamic în ceea ce priveşte fabricarea computerelor, a maşinilor de transport, produsele alimentare au înregistrat anul trecut o creştere de 7%", a susținut Costin Borc.
Ultimul moment al vizitei delegaţiei române la Paris l-a constituit întrevederea premierului Dacian Cioloş cu preşedintele Adunării Naţionale, Claude Bartolone.
În cadrul întrevederii, ei au insistat pe consolidarea dialogului parlamentar, astfel încât dimensiunea economică să fie valorificată şi mai mult.