România, decisă să adopte moneda euro în 2019
Guvernul a transmis joi Comisiei Europene, Programul de Convergenţă 2015 - 2018, prin care îşi reafirmă angajamentul de adoptare a monedei euro la 1 ianuarie 2019 - informează un comunicat al Ministerului Finanţelor Publice.
Articol de Radio România, 01 Mai 2015, 06:44
Conform programului, economia României va creşte cu 3,2% în 2015, iar în 2018 va atinge un ritm de 4%. Se estimează că în 2018 Produsul Intern Brut al României va reprezenta circa 65% din media Uniunii Europene, faţă de cele 60% de procente recomandate pentru adoptarea monedei euro.
"Din punct de vedere al convergenţei reale, evaluată prin decalajele faţă de media europeană a Produsului Intern Brut pe locuitor exprimat prin puterea de cumpărare standard (PCS), România a progresat semnificativ în ultimii doi ani, situându-se în prezent la circa 55% faţă de media UE-28, comparativ cu 54,5% în 2013 şi 52,8% în 2012",arată comunicatul.
Potrivit programului, procesul de convergenţă reală a economiei româneşti a continuat şi în anii de criză, ritmul PIB-ului pe locuitor fiind pe întreaga perioadă 2009 - 2013 cu peste 2 puncte procentuale peste cel de pe ansamblul Uniunii Europene.
"În concordanţă cu evoluţiile economice explicitate în acest Program, convergenţa reală a României va ajunge în anul 2018 la circa 65%, existând perspectiva ca, la orizontul anului 2020, Produsul Intern Brut pe locuitor la PCS din România să reprezinte 71% din media europeană" precizează comunicatul.
Mugur Isărescu, sceptic în privinţa oportunităţii adoptării în 2019
Cu toate acestea, guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu s-a arătat recent sceptic în ceea ce priveşte oportunitatea ca România să treacă la euro începând din 2019.
"Tehnic, data ţintă pe care am stabilit-o, la nivel verbal, presupune intrarea în mecanismul ratelor de schimb (ERM II) la 1 ianuarie 2016. Participarea la acest mecanism, în intervalul de minimum doi ani, (...) reclamă şi un anumit nivel de dezvoltare a economiei. (...) Am în vedere, în primul rând, eliminarea surselor de inflaţie reprimată, relevant în acest sens fiind exemplul privind finalizarea liberalizării pieţei energiei, deficite cvasifiscale de tipul celor care rezultă din restructurarea întreprinderilor de stat şi alte surse de presiuni bugetare viitoare date de cheltuielile pentru infrastructură", a declarat, miercuri, 29 aprilie, Isărescu într-un seminar referitor la riscul de ţară, citează Agerpres.
În opinia sa, dacă ţinta de adoptare a euro nu este realistă, procesul va fi dezavantajos pentru România.