România, credibilă pe plan extern
Reprezentantul Comisiei Europene, István Székely, a afirmat, luni, că România a început să câştige credibilitate pe plan extern, ca urmare a programelor de reformă la care s-a angajat. FOTO: Agerpres
Articol de Alina Dobrinescu, 01 August 2011, 16:34
Directorul pentru România în cadrul Directoratului General al Comisiei Europene s-a referit şi la principalele eforturi ce trebuie depuse în următoarea perioadă.
"Să stopăm acumularea de arierate în sectorul sanitar, mai ales pentru a controla cheltuielile pentru produsele farmaceutice. Celălalt element major va fi acela de a stopa acumularea pierderilor la întreprinderile de stat", a afirmat István Székely.
Oficialul Comisiei Europene a adăugat că execuţia bugetară este pe traiectoria stabilită cu autorităţile române şi că se fac progrese în ceea ce priveşte companiile de stat.
"Execuţia bugetară este pe traiectoria stabilită pentru a se îndeplini ţinta de 4,4%. Se fac progrese în ceea ce priveşte companiile de stat. Încercăm să eliminăm arieratele", a adăugat Székely.
Reprezentantul Comisiei Europene a menţionat că sistemul bancar este bine capitalizat şi că până la următoarea vizită de evaluare a FMI, Băncii Mondiale şi Comisiei Europene în România, este nevoie de discutarea datelor privind bugetul pe anul 2012.
"Sectorul bancar se menţine bine capitalizat. În viitor, până la următoarea vizită de la sfârşitul lui octombrie, începutul lui noiembrie, s-ar putea să mai avem o vizită pentru a finaliza datele privind bugetul pe anul 2012. Cel mai important este ca bugetul să fie transmis Parlamentului, iar ţinta de deficit trebuie să fie de 3,5% ESA. Pentru a realiza acest lucru, trebuie să stopăm arieratele în sistemul sanitar şi să controlăm cheltuielilor la produse farmaceutice. Al doileaa element este stoparea pierderilor la întreprinderile de stat. Fiecare leu cheltuit de aceste întreprinderi este suportat din buzunarul cetăţeanului. Dacă realizăm acest lucru, presiunea pe partea de cheltuieli va fi redusă. În cele din urmă, aş vrea să închei prezentarea mulţumind autorităţilor române nu numai la nivel de politici, unde avem o determinare de implementare a reformelor, dar şi la nivel de experţi, unde am avut parte de oameni extrem de dedicaţi", a subliniat Istvan Szekely.
FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială şi-au încheiat, luni, misiunea în România, cu o conferinţă de presă în care au fost prezentate concluziile cu privire la progresele înregistrate în angajamentele asumate de autorităţile române.
Aceasta a fost cea de-a doua misiune de evaluare din acordul stand-by de tip preventiv încheiat de organismele financiare internaţionale cu ţara noastră.
Delegaţia condusă de Jeffrey Franks s-a aflat în România, între 20 iulie şi 1 august, pentru a analiza o eventuală revizuire uşoară a proiecţiilor de creştere economică, situaţia fiscală, rectificarea bugetară pentru 2011, parametrii generali ai bugetului pe 2012, arieratele companiilor de stat şi absorbţia fondurilor europene.
Pe parcursul vizitei lor, experţii FMI, alături de cei ai Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, au discutat ţintele stabilite pentru primul semestru cu reprezentanţi ai BNR, ai guvernului, ai mediului de afaceri, mediului politic şi partenerilor sociali.