România continuă să se împrumute de la FMI
FMI a aprobat un nou acord de tip preventiv pentru România, dar cere reforme puternice în sectorul companiilor de stat
28 Iunie 2011, 10:21
Consiliul Director al Fondului Monetar Internaţional a aprobat prima evaluare a noului acord de tip preventiv încheiat cu România şi va pune la dispoziţia Bucureştiului aproximativ 480 de milioane de euro.
Banii vor fi însă folosiţi doar în situaţii de urgenţă.
Într-un comunicat postat pe site-ul instituţiei, directorul general interimar al FMI, John Lipsky, recomandă autorităţilor române să depună eforturi suplimentare pentru a atinge anul viitor ţinta de deficit bugetar de 3 la sută.
Pentru acest lucru, este de părere Lipsky, este nevoie în special de un progres rapid în cheltuirea banilor de investiţii şi în absorbţia fondurilor europene.
El cere totodată reforme mai puternice în sectorul companiilor de stat.
Potrivit reprezentantului României la FMI, Mihai Tănăsescu, Fondul este mulţumit de modul în care decurg reformele în ţara noastră, dar a adăugat că ele trebuie continuate.
"Directorii executivi au transmis un mesaj foarte pozitiv României vizavi de reformele pe care ţara noastră le-a implementat în ultimii doi ani şi jumătate. Mesajul principal a fost de a continua aceste reforme de creştere a eficienţei, de continuare a reformelor de îmbunătăţire a eficienţei aparatului administrativ, a întreprinderilor publice, toate acestea conducând în perioada următoare la atragere de investiţii, la atragere de fonduri nerambursabile de la UE. Să nu uităm că 2012 este un an cu angajamente puternice din partea României, atât pentru Comisia Europeană, cât şi pentru FMI în ceea ce priveşte scăderea graduală a deficitului bugetar", a spus Tănăsescu.
Acordul cu Fondul Monetar Internaţional este însoţit de un sprijin preventiv de 1,5 miliarde euro de la Uniunea Europeană şi de un împrumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondială.
Amănunte pe site-ul FMI.