România continuă lupta pentru Schengen
România va încerca să convingă statele reticente, ca Franţa şi Germania, că merită să fie primită în Spaţiul Schengen, declară ministrul de externe, Teodor Baconschi.
Articol de Carmen Gavrilă, 07 Ianuarie 2011, 10:46
El a adăugat că nu termenele sunt importante, ci respectarea procedurilor necesare pentru admitere. Şeful dipliomaţiei române a insistat şi pe sprijinul acordat de Ungaria, ţară care deţine preşedinţia semestrială a Uniunii Europene.
În ce priveşte poziţia preşedinţiei ungare a Uniunii, Teodor Baconschi a declarat că Budapesta doreşte ca România să adere la Schengen în timpul preşedinţiei ungare, adică în următoarele şase luni.
"Ungaria ne sprijină explicit, constant şi va face tot ce stă în puterea ei, ca stat membru aflat la preşedinţia rotativă a Uniunii, pentru a ne apropia de obiectiv", a declarat Baconschi.
El a adăugat că trebuie să fim preocupaţi mai degrabă de proceduri şi de atuurile nostre, decât de termene.
"Aş vrea să nu ne mai obsedeze termnele şi să vedem, mai de grabă, procedurile, atuurile noastre şi faptul că avem 2011 ca orizont pentru acest obiectiv naţional", a subliniat şeful diplomaţiei române.
Opoziţia are propria opinie asupra subiectului Schengen.
Întrebat ce presiuni ar putea face europarlamentarii români, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a spus că şeful statului este cel care ar trebui să negocieze direct cu capitalele care se opun aderării României la Schengen, în primăvară.
"Chestiunile astea nu sunt lucruri care să fie în responsabilitatea şi în capacitatea de rezolvare a europarlamentarilor români. Aici e vorba de Comisia Europeană, aici e vorba de preşedinte, aici e vorba de Guvern", a răspuns Crin Antonescu.
La rândul său, după cum relatează Mediafax, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat că varianta cea mai optimistă pentru aderarea României la Spaţiul Schengen este toamna acestui an.
El consideră că pentru aderarea într-un timp cât mai scurt la Spaţiul Schengen se impune schimbarea miniştrilor responsabili şi că autorităţile de la Bucureşti trebuie să insiste pentru decuplarea aderării de Mecanismul de Cooperare şi Verificare pe justiţie.
Amintim că ministrul ungar de interne, Sándor Pintér, a dat câteva declaraţii pentru agenţia de presă DPA, iar unii jurnalişti au interpretat, joi, că aderarea, în luna martie, a României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen ar fi fost deocamdată amânată.
În urma acestor speculaţii, Ministerul ungar de Interne a difuzat un comunicat în care precizează că ministrul a spus că "este optimist şi că nu priveşte niciodată nimic drept o cauză pierdută".
Tot joi, însă, ministrul francez pentru Afaceri Europene a reafirmat că Parisul se opune intrării României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen. Printre motive, el a enumerat problema corupţiei şi lipsa de securitate a graniţelor româneşti, favorizată de salariul mic al vameşilor, informează redactorul RRA.