România condiţionează împrumutul pentru Republica Moldova
Premierul Dacian Cioloş i-a transmis omologului său din Republica Moldova o scrisoare care cuprinde reforme pe care Chişinăul trebuie să le adopte în perioada următoare.
Articol de Radiojurnal, 31 Ianuarie 2016, 09:13
Este vorba de aşa-numite "acţiuni decisive" pentru a crea condiţiile de transfer a primei tranşe dintr-un credit rambursabil pe care România îl va acorda Republicii Moldova.
Este vorba de 7 măsuri
Între acestea, implementarea cu prioritate a Agendei de Asociere Uniunea Europeană-Republica Moldova.
De asemenea, România cere Moldovei un proces transparent şi credibil care să ducă la numirea neîntârziată a Guvernatorului Băncii Naţionale.
Este necesară, mai spune şeful Guvernului român, stabilirea unei foi de parcurs pentru ajungerea la un acord cu FMI cât mai repede posibil.
O altă măsură ţine de iniţierea unui pachet legislativ pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri.
Dacian Cioloş îi mai cere premierului Pavel Filip să găsească şi să repare vulnerabilităţile sistemului bancar, reformarea justiţiei sau consultarea societăţii civile.
"România este şi va rămâne alături de Republica Moldova", se mai arată în scrisoarea de la Bucureşti. Sprijinul va veni gradual, în funcţie de eforturile întreprinse de Chişinău pentru ceea ce scrisoarea numeşte "asumarea şi aplicarea reformelor democratice, economice şi instituţionale".
La începutul lunii noiembrie, anul trecut, preşedintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului pentru reexaminare acordul pentru acest împrumut pentru Republica Moldova, considerând că promulgarea nu este oportună câtă vreme nu există certitudinea continuării procesului de reforme.
Prima tranşă din împrumut este în valoare de 60 de milioane de euro. Creditul total ar fi de 150 de milioane de euro.