România, codaşă la gestionarea reciclării deşeurilor
Ministrul mediului, Laszlo Borbely, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că deşi România a adoptat o strategie de gestionare integrată a deşeurilor, implementarea ei în teritoriu este deficitară .
Articol de Simona Mihăescu, 12 Aprilie 2011, 13:10
Conform ultimelor date publicate de Institutul European de Statistică EUROSTAT, 99% din deşeurile din România sunt depozitate în gropi de gunoi.
Prin urmare doar un procent din deşeruri ajung să fie reciclate , în condiţiile în care, până în anul 2020, ţara noastră ar trebui să recicleze jumătate din deşeuri.
"Grija României nu este să ceară bani suplimentari de la Uniunea Europeană , ci cum să absoarbă şi să cheltuie banii alocaţi, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely.
Ministrul mediului susţine că nu sunt probleme pentru reciclarea oricărui tip de deşeu.
"Nu avem nicio problemă să reciclăm orice fel de deşeu, în momentul de faţă. România are capacitatea să recicleze mai mult şi să folosească acele posibilităţi care ţin de tehnologie avansată. Problema noastră nu este să cerem bani suplimentari de la Uniunea Europeană, ci cum că absorbim sumele alocate deja", a declarat Laslo Borbely.
Cu toate acestea ministrul a recunoscut că rata de absorbţie a fondurilor europene în acest domeniu este foarte mică .
"Avem alocaţi 1,3 miliarde de euro prin fondul de mediu, dar autorităţile locale au reuşit să cheltuie doar 100 de milioane" - a mai spus ministrul.
România deficitară la gestionarea deşeurilor
Situaţia din România în privinţa gestionării deşeurilor este una dintre cele mai rele din Uniunea Europeană , 99% din toate deşeurile municipale fiind depozitate în gropi, în timp ce media europeană este de 38%, a declarat, marţi, în cadrul unei conferinţe de specialitate, Julio Garcia Burgues, şeful Direcţiei de Management al Deşeurilor a UE.
"Conform Eurostat, situaţia din România este una dintre cele mai rele din Uniune Europeană. În România, 99% dintre toate deşeurile municipale sunt depozitate în gropi, iar media în UE este 38%. De asemenea, reciclarea este de doar 1% în România, în timp ce media Uniunii este de 24%.
La compostare procentul este de 0%, faţă de media UE de 18%. Asta ne indică clar faptul că există un decalaj mare în privinţa gestionării deşeurilor şi sunt necesare eforturi semnificative pentru a merge către implementarea Directivei", a mai afirmat oficialul european.