România, codaşă la gestionarea deşeurilor
Ministrul Mediului, Laszlo Borbely a mers personal la Buzău pentru a determina consilierii judeţeni să voteze pentru un proiect de gestionare a deşeurilor, blocat la nivel local. Foto:Mediafax
Articol de Luminiţa Apostolescu, 30 Iulie 2010, 09:53
România are una din cele mai mari probleme în gestionarea deşeurilor din Uniunea Europeanã, a afirmat , la Buzãu, ministrul mediului, László Borbély.
El a adãugat cã şase judeţe funcţioneazã în ilegalitate în acest domeniu.
Dintre ele, ministrul Borbély a menţionat Teleorman şi Satu Mare, unde autoritãţile vor încerca sã remedieze problema pânã la sfârşitul acestui an.
Buzăul, în periol să piardă 35 milioane de euro
Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a atras atenţia consilierilor judeţeni din Buzãu, care blocheazã de mai multe luni un proiect de gestionare a deşeurilor, cã trebuie sã-şi schimbe atitudinea şi sã voteze pentru implementarea proiectului, în caz contrar riscând sancţiuni de la autoritãţi.
Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat, joi, la Buzãu, cã proiectul privind Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Buzãu, denumit Masterplan, trebuie aprobat de consilierii judeţeni buzoieni, transmite MEDIAFAX.
Ministrul a spus cã, dacã aleşii din Consiliul Judeţean nu vor aproba proiectul, Buzã va pierde 35 de milioane de euro, bani care ar veni de la Uniunea Europeanã, iar pentru acest lucru consilierii vor fi aspru sancţionaţi de electorat.
Uniunea Europeană ameninţă cu sancţiuni
Laszlo Borbely a adãugat cã, dacã Masterplan-ul nu se va aproba, Uniunea Europeanã va sancţiona dupã 2014 ministerul de resort, iar ministerul, la rândul sãu, îşi va îndrepta sancţiunile cãtre Consiliul Judeţean şi cãtre cei care nu au vrut sã voteze pentru implementarea proiectului.
În acest context, ministrul Mediului i-a invitat pe factorii responsabili de la Buzãu la Bucureşti, pentru a le explica personal cum se va realiza proiectul privind gestionarea deşeurilor în judeţul menţionat.
"Îi invit sãptãmâna viitoare pe toţi cei interesaţi la Bucureşti, sã clarificãm aceste probleme, altfel, dacã într-o lunã de zile nu se va aproba Masterplan-ul, judeţul Buzãu este în pericol de a pierde 35 de milioane de euro destinaţi implementãrii acestui sistem. Nu putem creşte costurile sistemului de gestionare a deşeurilor pe spinarea cetãţeanului", a declarat ministrul Mediului.
Proiectul, respins de patru ori
Cei care blocheazã de mai multe luni aprobarea Masterplan-ului sunt consilierii PDL şi PNL, care au respins proiectul de patru ori ani pânã acum.
"Este un proiect de o importanţã deosebitã pentru comunitatea buzoianã, un proiect pe care consilierii PNL şi PDL îl iau în derâdere, de fapt e o bãtaie de joc la adresa locuitorilor judeţului Buzãu, pentru cã nu dau posibilitatea celor îndreptãţiţi sã întocmeascã proiectul şi sã-l depunã la Ministerul Mediului, pentru accesarea unui program de finanţare de 33,5 milioane de euro cu o contribuţie a Consiliului Judeţean de doar 2,6 milioane de euro. Cred cã aici sunt alte interese şi ar fi interesant ca şi alte organisme ale statului sã se intereseze de acest lucru", a declarat, la ultima şedinţã a Consiliului Judeţean Buzãu, preşedintele Victor Mocanu.
Proiectul prevede realizarea unor rampe ecologice în nouã zone din judeţ şi ar urma sã se dezvolte pe o perioadã de 30 de ani, cele mai multe fonduri urmând sã vinã de la Uniunea Europeanã.
În prezent, în judeţul Buzãu existã o singurã rampã ecologicã, la Gãlbinaşi, care aparţine societãţii RER.
Prin blocarea proiectului, Buzãu ar putea pierde o finanţare de peste 33 de milioane de euro din partea Uniunii Europene.