România cere Ucrainei respectarea drepturilor minorităţilor
Ministerul român de Externe este îngrijorat de o posibilă deteriorare a sistemului de protecţie a drepturilor minorităţilor naţionale în Ucraina.
Articol de Carmen Gavrilă, 25 Februarie 2014, 20:02
Ministerul român de externe transmite că Ucraina trebuie să menţină nivelul de protecţie a drepturilor minorităţilor, dacă vrea să îşi păstreze parcursul pro-european.
Ministerul român de Externe a reacţionează astfel, după ce, Parlamentul ucrainean a abrogat legea prin care limba unei minorităţi putea fi folosită în cadrul oficial, dacă acea minoritate reprezenta peste 10 la sută din populaţia unei regiuni.
Evident acest lucru afectează şi minoritatea română din Ucraina.
Ministerul român de Externe anunţă că urmăreşte deciziile de la Kiev care redefinesc legislaţia, prin abrogarea sau revocarea unor legi adoptate în perioada anterioară.
Ministerul român de Externe este îngrijorat de o posibilă deteriorare a sistemului de protecţie a drepturilor minorităţilor naţionale în Ucraina.
Menţinerea nivelului de protecţie
Autorităţile române consideră că, Ucraina trebuie să menţină nivelul de protecţie a drepturilor minorităţilor, inclusiv a drepturilor lingvistice şi că măsurile de protejare a drepturilor minorităţilor trebuie să fie aplicate sistematic şi eficientă, lucru care nu s-a întâmplat în trecut.
Atunci când legea privind minorităţiele a fost adoptată, Ministerul român de Externe a criticat textul pentru că menţiona, printre limbile minoritare şi aşa-zisa limbă "moldovenească".
Ministerul de Externe transmite că a luat notă de declaraţiile oficialilor ucraineni conform cărora un nou act normativ în domeniu va fi elaborat, cu consultarea minorităţilor naţionale din Ucraina.
Aşteptările Bucureştiului
Aşadar, Ministerul român de Externe aşteaptăca autorităţile de la Kiev să elaboreze şi să adopte cât mai rapid noi reglementări care să ţină cont de prevederile convenţiilor internaţionale la care Ucraina este parte, mai ales de dispoziţiile Cartei europene asupra limbilor regionale şi minoritare şi ale Convenţiei cadru privind protecţia minorităţilor naţionale.
Ministerul român de Externe consideră că nu trebuie lăsat să se perpetueze un vid legislativ, cu atât mai puţin să existe un regres la o legislaţie mai veche defavorabilă în domeniul protecţiei minorităţilor, domeniu care este extrem de important pentru statalitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei.
Ministerul român de Externe consideră că doar astfel va puteaUcraina să răspundă intereselor şi aşteptărilor minorităţilor de pe teritoriul său, inclusiv ale minorităţii române, darprecum şi obligaţiilor internaţionale pe care şi le-a asumat.
Respectarea criteriilor politice
Ministerul Român al Afacerilor Externe reaminteşte că sprijină aspiraţiile şi obiectivele europene ale Ucrainei dar în acelaşi timp, precizează că acestea pot fi atinse numai în baza respectării criteriilor politice, inclusiv prin asigurarea protecţiei adecvate, pe toate dimensiunile, a drepturilor minorităţilor naţionale.
Prezervarea identităţii româneşti în Ucraina face parte din ansamblul acestor responsabilităţi.
În acest sens, MAE adaugă că va continua să urmăreascăcu cea mai mare atenţie situaţia etnicilor români din Ucraina şi modul în care drepturile acestora sunt respectate şi promovate.