România aşteaptă raportul pe Justiţie
Al cincilea raport pe Justiţie al Comisiei Europene pentru România are, în general, un ton pozitiv, dar cuprinde şi critici referitoare la folosirea banilor publici.
Articol de Claudia Marcu, 20 Iulie 2011, 08:58
Comisia Europeană va recomanda României, în raportul despre justiţie, reguli mai stricte în gestionarea fondurilor publice, astfel încât să fie prevenite conflictele de interese.
Potrivit proiectului de raport, care urmează să fie dat publicităţii, miercuri, la Bruxelles, Comisia cere Bucureştiului aplicarea de sancţiuni descurajatoare în cazurile de incompatibilităţi şi rezultate mai bune în domeniul confiscării bunurilor nejustificate.
Documentul din acest an, cel de-al cincilea de la aderarea la Uniunea Europeană, are, în general, un ton pozitiv.
După raportul destul de critic din 2010, anul acesta se pare că tonul Comisiei Europene va fi uşor schimbat, însă nu fără critici, transmite corespondentul Radio România Actualităţi.
În reforma sistemului juridic rămân de implementat noile coduri şi este nevoie de resurse financiare pentru reorganizarea curţilor şi procuraturilor.
Trebuie continuată reforma Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi adoptate reguli procedurale clare pentru ridicarea imunităţii membrilor Parlamentului.
În domeniul luptei împotriva corupţiei va trebui îmbunătăţită coordonarea politicilor la cel mai înalt nivel şi dezvoltată o strategie pentru prevenirea şi sancţionarea actelor de corupţie.
De asemenea, se recomandă reguli care să prevină conflictele de interese în gestionarea fondurilor publice şi în cadrul autorităţilor care reglementează, verifică şi decid asupra contestaţiilor în domeniul achiziţiilor publice.
Deşi nu este o condiţie pentru aderarea la Spaţiul Schengen, Olanda vrea un raport pozitiv pentru a-şi revizui poziţia faţă de primirea Bucureştiului şi Sofiei.
Olanda nu este de acord în prezent cu integrarea României şi Bulgariei în spaţiul de liberă circulaţie, cerând progrese ireversibile în lupta împotriva corupţiei.