România aşteaptă concluziile experţilor internaţionali
Reprezentanţii celor trei organisme internaţionale, prezintă, luni, concluziile, în urma vizitei de două săptămâni, pe care acestia au efectuat-o în România.
Articol de Gabriela Tătărău, 07 Noiembrie 2011, 10:02
Misiunea Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale în România se încheie luni, când vor fi prezentate concluziile experţilor internaţionali în legătură cu stadiul derulării acordului stand-by, încheiat de guvern cu instituţiile financiare internaţionale.
În discuţiile de la Bucureşti, pe care reprezentanţii celor trei instituţii le-au avut cu şeful statului, primul ministru, cu experţi ai BNR, dar şi cu lideri ai opoziţiei, s-au examinat în special proiectul de buget de stat pentru anul viitor şi situaţia companiilor de stat care înregistrează pierderi.
Cuvântul de ordine îl reprezintă prudenţa, executivul concentrându-se pe un buget prudent, care nu va permite, cel puţin în prima jumătate a anului, indexarea pensiilor şi revenirea salariilor angajaţilor din sectorul public la nivelul din iunie 2010.
Experţii internaţionali au îndemnat la cumpătare şi la continuarea reformelor, apreciind că România este mai bine pregătită acum să facă faţă crizei economice, decât în urmă cu doi ani.
Jeffrey Franks: România intră în acest nou val de furtună mai bine pregătită
Şeful Delegaţiei FMI în România, Jeffrey Franks, spunea pe 3 noiembrie, la întâlnirea cu premierul , că în actualul context internaţional, îngrijorător din punct de vedere economic, România este mai bine pregătită.
”Un lucru bun pe care îl putem spune despre aceste timpuri furtunoase este că România intră în acest nou val de furtună mai bine pregătită decât a fost în urmă cu doi ani şi jumătate, când valul anterior al furtunii a lovit; aceasta pentru că am luat împreună câteva iniţiative foarte importante pentru reducerea deficitului de cont curent, pentru a reduce deficitul fiscal şi de a face reforme structurale”, a declarat Jeffrey Franks.
Jeffrey Franks a mai spus că Executivul de la București este în grafic privind atingerea ţintei de deficit preconizată pentru 2011, iar o abordare prudentă pentru anul viitor este recomandată.