România are un ghid pentru situaţii de criză
Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, spune că noul ghid are rol de pregătire şi prevenţie, în scopul reducerii riscului în cazul dezastrelor.
Articol de Adriana Leu, 05 Martie 2023, 12:39
Un ghid pentru situaţii de criză va fi distribuit de IGSU anul acesta în toată ţara, mai ales în zonele unde accesul la internet este limitat.
Ghidul a fost prezentat ieri de şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, la încheierea Săptămânii Protecţiei Civile şi la 46 de ani de la cutremurul devastator din 4 martie 1977.
Raed Arafat: Ghidul pentru situaţii de criză. De ce n-am zis situaţii de urgenţă? Pentru că el include şi anumite informaţii despre protecţia cibernetică, despre dezinformare, care sunt necesare populaţiei.
Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, spune că noul ghid are rol de pregătire şi prevenţie, în scopul reducerii riscului în cazul dezastrelor.
Documentul a fost prezentat în contextul în care interesul oamenilor pentru informaţii despre cum să se protejeze şi să acţioneze în caz de dezastre a crescut semnificativ după cutremurele din Turcia, dar şi de la noi, din Oltenia.
S-a intensificat traficul pe platformele online "Fii pregătit" şi pe site-ul campaniei "Nu tremur la cutremur", unde numărul accesărilor a depăşit în cursul lunii februarie totalul anual raportat în 2022 sau 2021 - spun reprezentanţii IGSU.
Broşura va fi distribuită de IGSU, dar Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă ar dori să obţină şi sprijinul Poştei Române.
Raed Arafat: Vom distribui pe parcursul acestui an acest ghid în toate zonele în care există riscuri şi unde oamenii posibil că nu accesează partea online uşor. Ghidul vine în logica pregătirii şi prevenirii. O populaţie pregătită este o populaţie mai sigură şi mai rezilientă.
Săptămâna aceasta a fost reluată şi procedura de verificare a funcţionării sistemelor de alarmare la nivel naţional.
Dintre cele mai bine de 7.000 de alarme acţionate la 1 martie, s-a descoperit că aproximativ 15% nu au funcţionat, a mai spus Raed Arafat.
Treptat, vor fi făcute şi alte exerciţii pentru ca populaţia să ştie cum să reacţioneze în situaţii de alarmare, a mai precizat şeful DSU.