România "are obligaţia să continue demersul de aderare la spaţiul Schengen"
Toate partidele din Parlamentul de la Bucureşti, la putere sau în opoziţie, deplâng nedreptatea pe care România şi cetăţenii ei au suferit-o ieri.
Articol de Amalia Bojescu, 09 Decembrie 2022, 15:01
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI România are obligaţia să continue demersul de aderare la spaţiul Schengen, spun liderii politici de la Bucureşti, după eşecul de ieri, când Austria ne-a lăsat în afara spaţiului de liberă circulaţie.
Un prim pas ar putea fi făcut săptămâna viitoare, la Consiliul liderilor Uniunii Europene, unde tema aderării României şi Bulgariei ar putea fi înscrisă pe ordinea de zi, la solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis.
Şi ar putea fi stabilită o poziţie favorabilă ţării noastre, cu valoare de semnal, fără însă să poată fi impusă şi miniştrilor de interne din Consiliul JAI.
Între timp, toate partidele din Parlamentul de la Bucureşti, la putere sau în opoziţie, deplâng nedreptatea pe care România şi cetăţenii ei au suferit-o ieri.
"Unitatea și stabilitatea europeană au primit o lovitură dură din partea unui stat care a ales ca în vremuri grele să-și abandoneze camarazii europeni și să servească în schimb intereselor Rusiei, consideră liderul PSD, Marcel Ciolacu.
În opinia sa, este clar că Austria s-a decuplat de Europa și cu siguranță vor exista consecințe în urma acestui vot, pe care Marcel Ciolacu îl consideră absurd.
Mai spune liderul PSD că România are obligația să continue acest demers.
Marcel Ciolacu:Un sentiment de umilinţă a românilor, pentru că am îndeplinit toate condițiile. Este un eșec al dreptei europene. Este totuși un eșec al Comisiei Europene, pentru că a făcut recomandarea ca România și Bulgaria să intre în spațiul Schengen și au detaliat toate controalele făcute atât în România, cât și în Bulgaria și că îndeplinim absolut toate condițiile.
Partenerii de guvernare, cei de la UDMR, consideră că decizia de neadmitere a României în spațiul Schengen este una rușinoasă, care respinge chiar ideea de solidaritate europeană.
Europarlamentarul UDMR Iuliu Winkler spune că decizia merge și împotriva Comisiei Europene, pe care o discreditează.
Din opoziție, liderul USR, Cătălin Drulă, consideră că decizia Consiliului este profund nedreaptă, find de părere că românii și-au câștigat dreptul de a fi în spațiul Schengen prin muncă și seriozitate.
"Poziția guvernului austriac va rămâne în istorie ca un act de discriminare", mai spune Cătălin Drulă, care cere demisia ministrului de interne, Lucian Bode, pentru acest eșec.
Cătălin Drulă: Este un moment rușinos atât pentru guvernul austriac, care fără niciun motiv a refuzat României un drept legitim, dar și un eșec răsunător al diplomației românești. Pe de altă parte, acest eșec aparține exclusiv celor care sunt responsabili: Bode, Ciucă, Iohannis."
Liderul AUR, George Simion, consideră că întreg Guvernul trebuie să-și asume responsabilitatea pentru această nereușită.
El susține că președintele Klaus Iohannis și autoritățile de la București trebuiau să se implice mai mult în demersurile diplomatice pentru aderarea României la spațiul Schengen. Un mesaj a venit și din partea eurodeputatului PMP Eugen Tomac.
El este de părere că votul negativ reprezintă o umilință pe care cetățenii români nu o meritau."