România "are nevoie de FMI"
Preşedintele Traian Băsescu a participat la şedinţa Executivului. Pe agenda discuţiilor s-au aflat între altele, acordul cu FMI şi aderarea la spaţiul Schengen.
Articol de Cristina Ghioca, 05 Ianuarie 2011, 16:20
Miniştrii au analizat între altele, şi priorităţile legislative pentru 2011, în domeniul investiţiilor publice.
Înainte de începerea şedinţei, şeful statului s-a referit la necesitatea de a lua măsuri, pentru a limita munca la negru.
"Avem 4, 4 milioane de salariaţi oficial înregistraţi şi 1, 68 milioane care muncesc la negru. Cei care muncesc la negru nu beneficiază nici de plata contribuţiilor la pensii din partea angajatorilor, nici de plata contribuţiilor la sănătate. Este obligaţia noastră să găsim formulele prin care să scoatem la suprafaţă munca la negru pentru că ea face foarte mult rău oamenilor, nu numai bugetului", a declarat Traian Băsescu.
Un nou acord preventiv cu FMI
Preşedintele Traian Băsescu susţine ideea unui nou acord preventiv cu Fondul Monetar Internaţional, care să asigure consolidarea fiscală, utilizarea fondurilor de la Uniunea Europeană, simplificarea sistemului fiscal şi flexibilizarea pieţei forţei de muncă.
România are bani suficienţi, dă asigurări preşedintele Traian Băsescu, dar are în continuare nevoie şi de Fondul Monetar Internaţional.
S-a discutat şi despre reforma în sănătate şi piaţa forţei de muncă.
Continuarea relaţiei cu FMI prin încheierea unui nou acord de tip preventiv având ca obiectiv major consolidarea fiscală este opţiunea preşedintelui Traian Băsescu, prezentată, miercuri, membrilor cabinetului.
Şeful statului a subliniat că România nu are nevoie de fonduri pentru investiţii, în condiţiile în care există 4,1 miliarde de euro neutilizaţi şi se plătesc penalităţi pentru că nu se implementează cât trebuie de repede proiectele.
Sunt probleme doar cu banii necesari acoperirii cheltuielilor curente cu salarii şi costuri sociale, a precizat preşedintele.
Contracte de muncă cu medicii şi profesorii
Şeful statului a insistat şi pe necesitatea continuării reformei în sănătate şi a cerut miniştrilor să nu prelungească la nesfârşit discuţiile şi să-şi asume responsabilitatea unei decizii în ceea ce priveşte piaţa forţei de muncă.
Soluţia, în opinia preşedintelui, o constituie stabilirea unor termene clare în negocierile cu partenerii sociali.
O propunere avansată de şeful statului este aceea de a introduce chiar din acest an un proiect pilot privind încheierea unor contracte cu medicii şi profesorii.
Aceştia ar urma să fie salarizaţi în funcţie de complexitatea activităţii şi, spune preşedintele, nu vom mai face din medici cerşetori.
Revizuirea Constituţiei va fi limitată
Preşedintele Traian Basescu a anuntaţat, în cadrul şedinţei Executivului, că va limita revizuirea Constituţiei strict la modificările impuse de referendumul din 2009 privind Parlamentul unicameral şi la necesitatea eliminării unor ambiguităţi din textul actual.
Şeful statului a precizat că nu intenţionează sa schimbe esenţa Constitutiei aflate în vigoare, pe care o consideră bună.
După ce a primit de la Guvern, în aprilie 2010, propunerea de revizuire a Constituţiei, preşedintele a trimis proiectul spre avizare Consiliului Legislativ, urmând sa-l înainteze Parlamentului în calitate de iniţiator al revizuirii Legii fundamentale.
Reamintim că, urmare a rezultatului la referendumul organizat în decembrie 2009, una dintre modificările propuse de Guvern o reprezintă constituirea unui Parlament unicameral cu maximum 300 de parlamentari.