România are nevoie de bani europeni pentru refacerea celor 1000 de situri contaminate
Ministrul mediului şi pădurilor, Laszlo Borbely, a declarat, joi, la Sibiu, că pentru decontaminarea celor 1000 de situri aflate în stare critică, sunt necesare mari sume de bani, pe care România intenţionează să îi ia de la Uniunea Europeană.
Articol de Petruţa Obrejan, 17 Februarie 2011, 17:59
Laszlo Borbely spune că reducerea gradului de contaminare şi a poluării în aceste zone este o prioritate a Ministerului Mediului, în următorii ani, dar sumele necesare sunt foarte mari.
În opinia sa, după aproape 20 de ani, s-a făcut foarte puţin în România în acest sens.
"Conform primelor calcule, ne-ar trebui cam 2,5 - 3 miliarde de euro, cel puţin în perioada următoare, ca să decontaminăm aceste situri. Este nevoie de o analiză şi suntem spre finalul acestei analize, ca să spunem care sunt priorităţile pe următorii trei, cinci, zece ani şi să facem rost de bani de la UE", a anunţat ministrul Mediului.
El a adăugat că există posibilitatea direcţionării acestor bani prin hotărâre de Guvern, mai mult o primă hotărâre de Guvern vizează alocarea a 120 de milioane de lei, patru iazuri de decantare miniere care vor fi ecologizate.
"Avem 100 de milioane de euro şi suntem puţin în întârziere, avem trei zone contaminate care vor fi ecologizate în valoare 44 de milioane de euro, Turda, Frângu şi Câmpina. Vom introduce alte trei - patru ca să putem epuiza aceşti bani, dar nu e de ajuns. Garda de Mediu şi-a făcut treaba anul trecut. Avem o creştere a activităţii, controale, de 50 la sută faţă de 2009" , a mai spus Laszlo Borbely.
Potrivit ministrului, până acum, prin Fondul de Mediu, au fost alocate 120 de milioane de lei pentru a fi ecologizate patru iazuri de decantare, iar alte 44 de milioane de euro vor fi folosite pentru siturile contaminate din zonele Turda din judeţul Cluj, Crânguri din judeţul Dâmboviţa şi Câmpina din Prahova.
Problema zonelor contaminate este una istorică şi are mai multe cauze, consideră ministrul Borbely.