România are doi vicepreședinți în Parlamentul European
Corina Crețu (PSD) și Adina Vălean (PNL) au fost alese în funcția de vicepreședinte al Parlamentului European.
Articol de Cerasela Rădulescu, 01 Iulie 2014, 21:00
Corina Creţu este membră a PSD, iar Adina Vălean face parte din PNL, partid care a anunţat după alegerile europarlamentare că se retrage din Alianţa Liberalilor şi Democraţilor Europeni şi trece la Grupul Popularilor Europeni.
Sunt 14 vicepreşedinţi, care vor ocupa funcţia pentru doi ani şi jumătate, transmite corespondentul RRA, Cerasela Rădulescu.
Corina Creţu a declarat că va reprezenta cu mândrie, onoare şi onestitate România în legislativul european.
"Aş dori să le mulţumesc tuturor colegilor şi tuturor grupurilor politice care au votat pentru candidatura mea la funcţia de vicepreşedinte al PE. Candidatura mea a venit în mod firesc ca urmare a scorului pe care Alianţa PSD-PC-UNPR l-a avut la alegerile europarlamentare, nu a fost o candidatură aranjată, o candidatură care vine ca urmare a unor compromisuri. Faptul că am avut cel mai mare scor dintre candidaţii S&D este meritul nostru, al tuturor, al delegaţiei social-democrate din România", a spus Corina Creţu.
Ea a mai spus că alegerea Adinei Vălean (PNL) în funcţia de vicepreşedinte al PE este un câştig pentru România, care va fi mult mai bine reprezentată în structurile legislativului european.
Eurodeputaţii l-au mai ales, marți, în prima lor sesiune plenară pe Martin Schulz în funcţia de preşedinte al Parlamentului European pentru un mandat de doi ani şi jumătate.
Prima sesiune după alegerile din mai a debutat cu desemnarea conducerii legislativului european.
Este vorba de funcţia de preşedinte, dar şi de cele de vicepreşedinţi şi chestori.
Europarlamentarii UDMR au declarat că i-au susţinut pe candidaţii popularilor europeni pentru vicepreşedinţia Parlamentului, precum şi pe Corina Creţu de la social-democraţii europeni.
Martin Schulz, reales în funcția de președinte al Parlamentului European
Anterior acestui moment, Martin Schulz a fost reales pentru un mandat de doi ani şi jumătate în funcţia de preşedinte al legislativului.
Printre priorităţile sale el a enumerat şomjul în râmdul tinerilor, reformele în domeniul financiar, agenda digitală, dar şi o politică de azil comună.
Schulz a fost votat cu 409 voturi din cei 723 de eurodeputaţi.
Un moment tensionat s-a înregistrat aici la Strasbourg când în timpul intonării Imnului Europei, eurodeputatul Nigel Farage, liderul Partidului Independent al Marii Britanii, s-a întros cu spatele şi a sfidat acest moment.