România "are cele mai tensionate relaţii de muncă din UE"
În proiectul Strategiei pentru Dialog Social se arată că, în ţara noastră sunt cele mai tensionate relaţii de muncă din UE, ceea ce produce efecte negative asupra competitivităţii României.
Articol de Radio România, 09 Noiembrie 2015, 13:11
Strategia Naţională pentru Dialog Social intră azi în dezbatere publică.
În ultima perioadă sindicatele au cerut insistent modificarea Legii dialogului social, adoptată acum trei ani de guvernul Boc, şi au protestat în majoritatea oraşelor din ţară pentru a cere drepturi extinse pentru negociere şi conflictele de muncă.
Nici astăzi nu sunt mulţumite de forma documentului, care nu a fost încă publicată pe site-ul Ministerului Muncii, deşi la ora 10:00 a fost lansată în prezenţa sindicatelor şi patronatelor.
"Sunt probleme mari, legate de lipsa în structura documentului a unor prioritizări a măsurilor sau inclusiv prioritizări a obiectivelor în structura respectivă. Nu cred că este un mecanism de rezolvare a refulărilor între partenerii sociali. S-a făcut o periere a documentului mult prea de ansamblu, rămânând un bla, bla, bla care, cu tot respectul, pe noi nu ne reprezintă şi credem că nu este o strategie la care am putea subscrie, legată de buna dezvoltare a dialogului social", a spus liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu.
În proiectul documentului se arată că în acest moment în ţara noastră sunt cele mai tensionate relaţii de muncă din Uniunea Europeană, ceea ce produce efecte negative asupra competitivităţii României.
Pentru o dezvoltare sustenabilă şi o piaţă incluziva a muncii este nevoie de dialog social ca mijloc de eliberare a tensiunilor, dar şi ca mecanism reglator al intereselor economico-sociale, se mai arată în strategia elaborată de Ministerul Muncii, după cum transmite reporterul RRA, Florentina Varga.