România "are capacitatea de a se finanţa singură"
Reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, afirmă că decizia României de a nu mai trage şi ultima tranşă din împrumutul de la FMI arată că România trece într-o altă etapă, de la una de stabilizare, la una de creştere economică.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 07 Februarie 2011, 15:30
Decizia României de a nu mai trage şi ultima tranşă din împrumutul de la FMI, în valoare de aproape un miliard de euro, arată că ţara are, în momentul de faţă, capacitatea de a se finanţa singură, prin împrumuturi de pe piaţa internă şi externă, a declarat reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, fost ministru de finanţe.
El susţine că semnalul care va fi dat investitorilor prin neaccesarea ultimei tranşe, prin tratarea ei ca una preventivă, arată că România trece într-o altă etapă, de la una de stabilizare, la una de creştere economică.
Mihai Tănăsescu a negat că neaccesarea tranşei ar putea constitui semnalul unor divergenţe intervenite între autorităţile române şi misiunea de evaluare a Fondului Monetar Internaţional, condusă de Jeffrey Franks.
"Decizia de a nu mai trage ultima tranşă trebuie privită ca un semn de revenire a încrederii investitorilor în România, pe de o parte, iar pe de alta ca un semn de evoluţie pozitivă a economiei româneşti în 2011 şi, în special, în trimestrele următoare. De asemenea, această decizie reflectă o atitudine proactivă din partea României. Este limpede că România are, în momentul de faţă, capacitatea de a se finanţa singură, prin împrumuturi de pe piaţa internă şi externă", a precizat Mihai Tănăsescu, într-un interviu acordat Agerpres.
El a spus că nivelul sustenabil la care au ajuns rezervele Băncii Centrale constituie o ancoră puternică, atât pentru încrederea investitorilor, cât şi pentru macrostabilitatea economică, ceea ce a fundamentat decizia de a nu mai trage ultima tranşă, iar România are şi avantajul de a nu mai trebui să plătească la FMI "dobânzi şi alte cheltuieli".
În opinia reprezentantului României la FMI, "este foarte simplu de înţeles de ce România doreşte să ia banii de la Uniunea Europeană, dar nu şi pe cei de la FMI".
"Banii de la UE sunt mult mai ieftini decât alte împrumuturi pe care România le-ar putea lua de pe piaţa privată şi contribuie la diversificarea portofoliului de datorii al României, dat fiind că împrumutul de la UE are o maturitate lungă. De aceea, cred că este un avantaj să luăm această tranşă de la UE. România are acum de primit de la UE o tranşă în valoare de 1,5 miliarde de euro, iar în luna mai urmează a fi virată ultima tranşă, de 150 de milioane de euro", a mai precizat Mihai Tănăsescu.
Șeful statului a afirmat, într-o declarație de presă susținută duminică la Palatul Cotroceni, că România a decis să nu mai tragă ultima tranşă de la FMI, menţionând că s-a constatat că nu mai este nevoie de aceasta în urma evoluţiilor economice.
"Nu mai tragem ultima tranşă de la Fondul Monetar Internaţional, dar o tragem pe cea de la Uniunea Europeană, necesară pentru acoperirea deficitului bugetului de stat", a spus Băsescu.