România ar putea obţine "fonduri suplimentare pentru agricultura ecologică"
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a afirmat că România ar putea obţine în luna noiembrie, la Consiliul de miniştri, fonduri suplimentare pentru sectorul de agricultură ecologică.
Articol de Alina Dobrinescu, 11 Septembrie 2012, 18:06
Daniel Constantin a afirmat, marţi, în faţa membrilor comisiilor de agricultură reunite din Camera Deputaţilor şi Senat că dacă bugetul iniţial alocat sectorului de agricultură ecologică a fost de trei milioane de euro şi doar câţiva beneficiari, în anul 2012, la acelaşi buget, numărul beneficiarilor a crescut de 50 de ori.
"Trebuie să sprijinim şi sectorul de agricultură ecologică. Acolo, numărul beneficiarilor a crescut din momentul introducerii, în anul 2010, a acestui sprijin în zonele defavorizate. Dacă, iniţial, bugetul a fost de trei milioane de euro, iar beneficiarii foarte puţini, în anul 2012, la acelaşi buget de trei milioane de euro, beneficiari sunt de 50 de ori mai mulţi. Am făcut tot ce am putut în acest an, am suplimentat cu încă un milion de euro, dar există posibilitatea ca, în luna noiembrie, la Consiliul de miniştri, la sfârşitul lunii noiembrie, să avem suplimentar fonduri pentru a compensa şi a satisface toate cererile pe care le avem în acest sector", a precizat Daniel Constantin.
Ministrul agriculturii admis că produsele ecologice au un potenţial foarte mare pe piaţa internaţională, dar şi pe piaţa internă, înregistrându-se o creştere foarte importantă a consumului de produse ecologice în România.
La rândul său, Asociaţia Operatorilor din Agricultura Ecologică - "Bio-România" îi încurajează pe micii fermieri care vor să intre în sistem să depună dosarele pentru obţinerea subvenţiilor europene în perioada 3 septembrie - 15 octombrie 2012, deoarece fondurile alocate pentru acest an vor creşte considerabil faţă de cele din 2011.
Acesta a explicat că fermierii au primit în acest an subvenţia aferentă anului 2011, de numai 213 euro pe fermă, din cauza împărţirii bugetului fix alocat sectorului la un număr triplu de agricultori.
Potrivit lui Cioceanu, dacă şi în acest an se va menţine rata de depunere înregistrată anul trecut, de circa 70%, ar putea beneficia de aceste subvenţii pentru agricultura ecologică circa 17.000 - 18.000 de fermieri.