România ar avea de câştigat dacă nu ar modifica atât de des Codul fiscal
România ar avea de câştigat dacă nu ar modifica extrem de des Codul fiscal, arată un raport anual întocmit de Societatea Academică din România privind integrarea europeană a ţării noastre.
Articol de Radio România, 05 Aprilie 2014, 09:43
Potrivit unui raport publicat de Societatea Academică din România, este nevoie şi de un echilibru între exporturi şi importuri şi de o simplificare a birocraţiei.
În opinia comisarului european pentru agricultură, Dacian Cioloş, care a participat la prezentarea raportului, România trebuie să îşi îmbunătăţească expertiza în instituţiile care se ocupă de fondurile europene, dar şi capacitatea administrativă.
"Proiecte în sistem au existat şi există de la început şi dacă ar fi existat capacitatea administrativă sau fluxul administrativ al dosarelor ar fi fost unul firesc şi de calitate, rata de absorbţie ar fi fost, probabil, mult mai mare şi, în al doilea rând, calitatea pregătirii conţinutului programelor operaţionale, unde cred că inclusiv pentru perioada bugetară care vine, mai avem nevoie de întărirea capacităţii de expertiză interioară structurilor guvernamentale", a spus Cioloș.
România a primit de la UE 13,2 miliarde de euro mai mult decât a contribuit
România a primit de la Uniunea Europeană fonduri de aproximativ 23 de miliarde euro şi a contribuit la bugetul comunitar cu circa 9,7 miliarde de euro, potrivit celor mai recente informaţii ale Ministerului Finanţelor Publice, de la sfârşitul lunii februarie 2014.
"Rezultatul net al României în relaţia cu UE este de circa 13,2 miliarde euro", a precizat, vineri, ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, la prezentarea raportului SAR pe anul 2014.
Societatea Academică din România a prezentat, vineri, raportul anual de analiză şi prognoză pe 2014, în deschiderea mesei rotunde " 'Cum facem din integrarea europeană un succes", organizată împreună cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România.
Raportul examinează modul în care România a ştiut sau nu să folosească aderarea la Uniunea Europeană în beneficiul cetăţenilor şi propune, totodată, soluţii pentru a face din integrarea europeană un succes.
Documentul cuprinde prognoza economică pentru anul 2014 şi abordează teme precum: 'În viteza a doua: comerţul intracomunitar al României', "Ce am învăţat din proasta gestiune şi planificare a fondurilor europene", "Miza bătăliei pentru Pungeşti", "Libera circulaţie a forţei de muncă în Uniunea Europeană: ce pierdem şi ce câştigăm".