România, aproape de nivelul de inflație din Zona euro
Economistul şef al Băncii Naţionale, Valentin Lazea, susține că România are şansa istorică de a se apropia mult de nivelul de inflaţie din Zona euro, dacă politica monetară a Băncii Naţionale va fi sprijinită de politicile fiscală şi salarială.
Articol de Angela Bârgoan, 10 Septembrie 2011, 14:22
Potrivit oficialului BNR, dacă politica monetară a Băncii Naționale va fi sprijinită în mod ferm de politicile fiscale şi salariale este posibilă atingerea unei inflaţii de 3,5% în 2012, cu perspective de reducere a indicatorului la sub 3% în 2013-2014.
"România are o şansă istorică în acest an, de a se apropia de inflaţia zonei euro, unde inflaţia a crescut peste ţintă, şi în condiţiile în care Banca Centrală Europeană va fi obligată la o politică monetară mai laxă", a declarat Valentin Lazea.
Oficialul BNR, Valentin Lazea, a mai explicat, sâmbătă, că o mare parte din inflaţia economiei ţării noastre are cauze structurale şi nu va putea fi eliminată rapid.
”Principala provocare este respectarea echilibrelor macroeconomice, chiar şi în contextul unui an electoral, în sensul că cifrele prevăzute în strategia fiscal-bugetară să fie îndeplinite. Eu nu vreau să fac prognoze alarmiste şi sunt destui alarmişti care aduc veşti proaste care sperie publicul. În orice caz, este clar că, dacă se va întâmpla ceva rău în Europa sau Statele Unite, acest lucru ne va afecta şi pe noi, dar să sperăm că nu se va ajunge până acolo”, afirmă Valentin Lazea.
Economistul BNR consideră că, în ceea ce priveşte politicile Guvernului, pentru a nu cădea în capcana populismului atenţia trebuie îndreptată spre respectarea criteriilor de convergenţă nominală şi, pe cât posibil, a celor din Tratatul de la Maastricht.
În opinia oficialului BNR, regula de aur a unui Guvern prudent din punct de vedere macroeconomic este de a avea un nivel maxim de 2% pentru inflaţie, de 3% pentru deficitul bugetar, de 4% pentru creşterea economică, 5% pentru deficitul de cont current, 6% pentru creşterea salariilor din sectorul bugetar şi de 7% pentru rata şomajului.