România aniversează 70 de ani de când Armata Română s-a alăturat Naţiunilor Unite
La 23 august 1944 regele Mihai I anunţă într-o proclamaţie către ţară ieşirea din alianţa cu Germania, iar mareşalul Ion Antonescu şi miniştrii săi erau arestaţi.
Articol de Politica Romaneasca, 23 August 2014, 11:33
Sâmbătă, se împlinesc 70 de ani de când Armata Romană a întors armele şi s-a alăturat naţiunilor unite în lupta împotriva Axei în cel de al Doilea Război Mondial.
Această zi, nu a fost lipsită de controverse şi care timp de peste patru decenii a fost Ziua naţională a României.
Într-un interviu acordat RRA de istoricul Adrian Cioroianu referitor la semnificaţia zilei de 23 august 1944, Cioroianu a afirmat că la aceea dată s-a întâmplat una dintre mişcările politice care au fost salvatoare pentru România.
"S-a întâmplat una dintre mişcările politice care au fost salvatoare pentru România, în ciuda tuturor obiecţiilor care încă există şi este foarte normal şi este bine să fie dubii, dar din perspectiva noastră, a istoricilor, a fost, din păcate, singura ieşire onorabilă pentru un popor.8( ...) Salvatoare pentru un popor şi pentru un stat care atunci se aflau de partea învinsă a războiului. Adică este limpde că războiul curgea în defavoarea noastră şi nici nu ciorespundea acel curs al războiului intereselor noastre naţionale, drept care 23 august 1944 a fost într-adevăr o mişcare politică salvatoare.", a spus la RRA, Adrian Cioroianu.
Şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a evocat importanţa zilei de 23 August pentru România, subliniind în context, contribuţia Regelui Mihai.
Regele Mihai a reuşit, în urmă cu 70 de ani, să prevină transformarea României în câmp de război, dovedind curaj, determinare şi responsabilitate faţă de destinul ţării, se arată într-un mesaj difuzat sâmbătă de preşedintele Senatului.
"Mesajul personal lansat către toţi românii de Majestatea Sa acum 70 de ani a întrunit din primul moment asentimentul întregului popor, în timp ce eroica armată română, în integralitatea sa, a făcut din prima clipă dovada că este gata să-şi verse sângele pentru ţară. În acelaşi timp, acţiunea hotărâtă a ţării noastre a contribuit la scurtarea semnificativă a războiului, scutind de imense suferinţe toate popoarele Europei", subliniază Călin Popescu Tăriceanu, citat de Agerpres.
Mesajul preşedintelui PNL, Klaus Iohannis
"Comemorăm pe 23 august victimele comunismului și fascismului. Vă chem pe toți, la 75 de ani de la încheierea odiosului pact Ribentropp-Molotov, să ne amintim, cu pioșenie, de victimele regimurilor totalitare, regimuri care au pus stăpânire pe o mare parte din continentul nostru în secolul trecut. Cred cu tărie că aducerea-aminte este calea de a fi împreună, de a ne ruga și reflecta", se arată în comunicatul remis presei de liderul PNL.
Liderul PNL mai spune că "Viitorul democratic al naţiunii române depinde de modul în care asumăm un trecut tragic, dar şi de felul în care demonstrăm zi de zi că ştim să apărăm libertatea, drepturile omului şi valorile europene. Pentru a preveni nedreptatea, intoleranța, abuzul de putere și ura nu este de ajuns să protestăm, ci trebuie să acționăm cu convingere și vigilență. Aceasta este, cred, una dintre cele mai importante lecții ale secolului XX".