România, "actor important în asigurarea stabilităţii în regiunea Mării Negre"
Reprezentanţii ţărilor riverane Mării Negre consideră că zona a devenit una cu miză mare în privinţa securităţii economice şi politice.
Articol de Radio România, 03 Octombrie 2014, 13:46
La Bucureşti, a început a 5-a ediţie a summit-ului Mării Negre, organizat de Adunarea Regiunilor Europene şi Uniunea Naţională a Consiliilor judeţene din România.
Premierul Victor Ponta a declarat, la deschiderea lucrărilor, că România vrea să fie un actor important în asigurarea stabilităţii din regiune.
"Regiunea Mării Negre este una complicată, tulburată. Doar în urmă cu un an, foarte puţini şi-ar fi imaginat că, în octombrie 2014, vom avea un nou conflict în această regiune, vom avea schimbări de graniţe - lucru care nu s-a mai întâmplat de 25 de ani şi sperăm să nu se întâmple - vom avea încălcări ale dreptului internaţional şi ameninţări grave la adresa securităţii şi dezvoltării acestor regiuni", a spus Ponta.
Stabilitatea politică şi promovarea unui climat de pace sunt şi obiectivele colaborării dintre statele riverane Mării Negre, a precizat, la rândul său, preşedinta Adunării Regiunilor Europene, Özsan Bozatli.
Oprişan: Suntem interesaţi de reducerea decalajelor dintre bogaţi şi săraci
O autonomie administrativă mai mare a regiunilor ar putea reduce decalajele economice dintre ele şi ar duce decizia politică mai aproape de cetăţeni, susţine Preşedintele Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România, Marian Oprişan.
"Din punctul nostru de vedere, suntem interesaţi de o aplicare corectă a principiilor europene, ale solidarităţii şi subsidiarităţii, care să garanteze o reducere continuă a decalajelor de dezvoltare dintre regiunile bogate şi sărace ale Europei. Cred că este important ca de aici, de la Bucureşti, summit-ul nostru să transmită un semnal de solidaritate şi de încurajare pentru Ucraina, Georgia şi Republica Moldova, cele trei ţări din fostul spaţiu sovietic care au semnat recent acorduri de asociere cu Uniunea Europeană", a spus Marian Oprişan.
Potrivit redactorului RRA, Bogdan Isopescu, impactul acordurilor asupra politicii europene de vecinătate este şi tema uneia dintre dezbaterile de la summit-ului Mării Negre.