România acordă "o atenţie sporită" Parteneriatului strategic cu SUA
Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, i-a transmis generalului-locotenent Donald M. Campbell, comandantul forţelor terestre ale SUA din Europa, că România acordă o atenţie sporită Parteneriatului strategic cu SUA.
Articol de Flori Doman, 19 Aprilie 2013, 14:50
Ministrul Mircea Duşa a afirmat, vineri, la o întrevedere cu generalul-locotenent Donald M. Campbell, comandantul forţelor terestre ale SUA din Europa, că România acordă o atenţie sporită Parteneriatului strategic cu SUA, care oferă oportunităţi de cooperare în domeniul militar şi are o importanţă deosebită pentru securitatea naţională şi regională.
Referitor la scutul antirachetă care urmează să fie amplasat pe teritoriul României, Mircea Duşa a precizat că "acesta are o importanţă strategică şi reprezintă un element fundamental al asigurării securităţii noastre şi a ţărilor din sud-estul Europei în faţa ameninţărilor".
Ministrul Apărării Naţionale a informat partea americană despre stadiul lucrărilor şi a asigurat delegaţia oficială că proiectul se va încadra în graficul deja stabilit, se precizează într-un comunicat emis de Minister.
Armata României este "un partener credibil şi de nădejde"
De asemenea, Mircea Duşa a subliniat faptul că Armata României este un partener credibil şi de nădejde şi datorită sprijinului acordat de partea americană în dotarea cu echipamente şi tehnică militară şi în procesul de instruire a trupelor.
"România este preocupată de identificarea modalităţilor de continuare a cooperării după încheierea misiunii ISAF în Afganistan, într-o formă care să corespundă cerinţelor operaţionale viitoare", a spus ministrul Duşa.
La rândul său, generalul-locotenent Donald Campbell le-a mulţumit militarilor români din teatrele de operaţiuni, care dau dovadă de un înalt profesionalism şi "României, pentru că este implicată în misiunea din Afganistan".
În timpul vizitei, generalul-locotenent Campbell a avut şi o întâlnire cu şeful Statului Major General, generalul-locotenent Ştefan Dănilă, cu care a discutat despre continuarea cooperării în Afganistan şi după 2014, în scopul realizării forţelor conectate, conform concepţiei Conected Forces Initiative.