România a trecut de vârful crizei financiare
România a trecut de vârful crizei financiare, însă anul acesta economia va stagna, iar relansarea începe din 2011, au declarat oficiali ai Bãncii Mondiale.
Articol de Simona Mihăescu, 23 Iulie 2010, 13:12
României i se recomandã sã îşi respecte angajamentele de reducere a deficitului fiscal, prin mai puţine cheltuieli publice şi mai mulþi bani la buget.
Slovacia, Cehia şi Polonia vor avea anul acesta creştere economicã, în timp ce Bulgaria, Estonia, Ungaria, Lituania şi România ar urma sã stagneze, aratã raportul Bãncii Mondiale pentru þãrile central ºi est-europene, prezentat în avanpremierã la Bruxelles.
Kaspar Richter, coordonatorul raportului Bãncii Mondiale spune într-un interviu acordat TVR că "relansarea economicã este oarecum întârziatã în România. Anticipãm pentru acest an creştere zero, în timp ce alte ţãri din regiune sunt deja în zona pozitivã.
Este un mare succes, afirmã experţii, cã România a trecut de punctul critic şi a reuşit sã se stabilizeze economic.
Kaspar Richter spune că din analiza făcută reiese că cea mai mare parte a cheltuielilor propvine din salariile publice şi din pensii.
"Dacã analizãm grosul cheltuielilor, vedem cã e vorba de salarii publice şi pensii. Aşadar, este important cã se iau decizii pentru a ţine sub control cheltuielile. În acelaşi timp, fãrã mãsuri clare de creştere a veniturilor la buget, de mãrire selectivã a unor impuneri, va fi imposibil cã România sã-şi respecte angajamentele privind deficitul fiscal" susţine Richter.
România a avut o prestaţie foarte bunã în sectorul bancar, care continuã sã fie bine capitalizat, inclusiv în cazul bãncilor greceşti care sunt active în România.
" Sistemul financiar s-a dovedit a fi foarte stabil şi acest lucru e important, pentru cã România a putut continua sã se împrumute în condiţii rezonabile" a mai menţionat oficialul Băncii Mondiale
Tot la capitolul succese, Banca Mondialã trece şi situaţia de pe piaţa forţei de muncã. Şomajul, e adevãrat, a crescut, dar comparativ cu alte þãri, creşterea e moderatã.