România a primit fonduri europene pentru autostrăzile de pe Coridorul IV
Ministrul transporturilor, Anca Boagiu, şi premierul Emil Boc au semnat, vineri, cinci contracte pentru realizarea unor proiecte de autostradă ce urmează să fie finalizaţi în 2013.
Articol de Petruţa Obrejan, 20 Mai 2011, 16:30
Aproximativ 100 de kilometri de autostradă vor fi puşi în execuţie în perioada următoare - a anunţat ministrul transporturilor, Anca Boagiu.
Ea a precizat că valoarea celor cinci contracte semnate se ridică la peste 690 de milioane de euro, finanţarea fiind asigurată în proporţie de peste 85% din fonduri europene, dar şi de la bugetul de stat.
"Contractele care se semnează astăzi sunt în valoare de 693 de milioane de euro, reprezintă 98,17 kilometri de autostradă şi astăzi vom semna contracte pentru tronsoanele Timişoara - Lugoj, loturile 1 şi 2, Lugoj - Deva, Nădlac - Arad, loturile 1 şi 2 şi Orăştie - Sibiu, lotul 3", a afirmat Anca Boagiu.
Prezent la semnarea contractelor, premierul Emil Boc a susţinut că fiecare investiţie sau proiect european contribuie la ieşirea României din recesiune şi sprijină consolidarea creşterii economice.
"Banii europeni reprezintă resursa suplimentară pe care România o are pentru a-şi accelera creşterea economică. Dacă la banii de la buget şi la banii care vin din proiectele europene mai adăugăm şi posibilitatea implementării proiectelor de parteneriat public privat, atunci avem încă un element care va contribui la consolidarea creşterii economice în România", susţine Emil Boc.
Potrivit lui Emil Boc, în România sunt în prezent contractate proiecte în valoare de 12,8 miliarde de euro, cărora li se adaugă cele 700 milioane euro din contractele semnate vineri.
"Ajungem la 13,5 miliarde, bani serioşi care schimbă faţa acestei ţări şi vor aduce locuri de muncă şi vor contribui la creşterea economică a ţării. (...) Fiecare investiţie, proiect european care se semnează şi intră în implementare consolidează ieşirea României din recesiune şi pune un element serios pentru consolidarea creşterii economice din acest an. Banii europeni reprezintă resursa suplimentară pe care România o are pentru a-şi accelera creşterea economică", a spus premierul.
El a amintit că, pe lângă banii de la buget şi cei din fonduri europene, guvernul urmăreşte şi implementarea prin parteneriat public-privat a segmentelor de autostradă Sibiu-Piteşti şi Comarnic-Braşov, "două proiecte foarte importante pentru infrastructura României şi care, practic, completează coridorul IV, iar, pe de altă parte, acoperă pe porţiunea Comarnic-Braşov o rută extrem de circulată şi necesară dezvoltării turismului şi economiei".
Emil Boc a ţinut să o felicite pe ministrul transporturilor, Anca Boagiu, "pentru deblocarea absorbţiei fondurilor europene pe componenta transporturi".
"Ministerul Transporturilor face un pas important şi istoric în ceea ce priveşte construcţia autostrăzilor din bani europeni pentru că, în sfârşit, trecem de la faza de discuţii, negocieri, scuze, acuze la partea efectivă de lucru", a apreciat primul-ministru, susţinând că, dacă nu ar fi fost întârzierile din 2007-2009, segmentele de autostradă contractate vineri ar fi putut fi deja finalizate în prezent.