România a primit aprobarea Consiliului Uniunii Europene pentru PNRR
România urmează să primească în total 29,2 miliarde de euro care trebuie cheltuiţi până în 2026.
Articol de Carmen Gavrilă, 29 Octombrie 2021, 09:53
România a primit aprobarea Consiliului Uniunii Europene pentru planul său de redresare şi rezilienţă.
Anunţul a fost făcut de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, printr-o postare în limba română pe contul său de Twitter.
Alături de România, alte două state membre, Finlanda şi Estonia, au primit undă verde pentru punerea în practică a planurilor care vor duce la impulsionarea propriilor economii.
România urmează să primească în total 29,2 miliarde de euro care trebuie cheltuiţi până în 2026. Din 27 de planuri de redresare, până acum au fost aprobate 22, iar 17 state au şi primit sume în avans.
România are dreptul să ceară un avans de 3,7 miliarde de euro, pentru că, în urmă intervenţie Parlamentului European, procentul de prefinanţare a fost ridicat la 13% din totalul sumei pentru fiecare ţară membră.
Primi bani ar urma să ajungă în decembrie, în urma unei cereri pe care trebuie să o trimită guvernul la Comisia Europeană.
Vicepreşedintele executivului de la Bruxelles, Valdis Dombrovskis: Nu mă pot referi la statutul guvernului interimar, dar din punctul de vedere al Comisiei Europene, dacă cererea de prefinanţare vine din România, în mod normal, Comisia poate să susţină această cerere, deoarece condiţia pentru acordarea prefinanţării este aprobarea planului de redresare, iar această condiţie a fost îndeplinită. E clar că planurile de redresare trebuie să coexiste cu diverse evoluţii politice în statele membre.
Planul României include 107 investiţii şi 15 politici publice, iar cea mai mare alocare este în transporturi, peste 7 miliarde şi jumătate.
Premierul interimar, Florin Cîţu, a apreciat că prin acest plan naţional România va beneficia de o infuzie puternică de fonduri europene, care îi va oferi şansa de a se dezvolta în următorii ani.
Potrivit premierului, implementarea PNRR va include reforme şi investiţii în toate domeniile, astfel că, alături de transporturi, sănătatea şi educaţia vor avea parte de finanţări masive.