România a marcat Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului
Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului a fost marcată, ieri, în mai multe oraşe din ţară printr-o serie de manifestări.
Articol de Angela Cerven, 28 Ianuarie 2016, 09:16
Peste 6 milioane de evrei au fost victime ale atrocităţilor Germaniei naziste şi ale colaboratorilor săi.
Această zi a fost instituită pentru a marca eliberarea supravieţuitorilor din lagărele naziste de la Auschwitz - Birkenau, de către armata sovietică, în 1945. În Capitală au fost organizate mai multe evenimente, printre care proiecţii de filme documentare şi expoziţii, ne spune redactorul nostru Angela Cerven.
Participanţii la evenimentul "27 ianuarie - Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului" au prezentat date din istoria comunităţii rome, importanţa reamintuirii lor şi consecinţele pe care le-au avut.
Mihai Neacşu, directorul Centrului Naţional de Cultură a Romilor Romano Kher: Noi trebuie să promovăm istoria, pentru că trebuie să fim tot timpul atenţi la derapaje de orice fel. E o semnificaţie tristă pentru noi, dar totuşi trebuie să tragem învăţăminte, să vedem de la ce a pornit, şi să facem toate eforturile să nu se repete.
La Centrul Cultural "Ion Manu" din Otopeni, a fost deschisă expoziţia de pictură "Cărările durerii". A participat un supravieţuitor al deportărilor în Transnistria, Iancu Zuckerman.
"E bine că ne reamintim, dar din păcate, uităm foarte uşor istroia. Comemorăm an de an Holocaustul, să se cunoască ce s-a întâmplat şi mai ales aşa ceva să nu se mai întâmple, dar pentru asta trebuie să existe şi o voinţă în acest sens", a atras atenţia Iancu Zuckerman.
Pentru a marca Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, la Centrul Cultural "Casa artelor" din Bucureşti a fost prezentat spectacolul de teatru "Interfaţa 3" şi s-a vernisat expoziţia de pictură "Memoria Holocaustului", mai precizează redactorul RRA