România a mai împrumutat 900 de milioane de euro
Fondul Monetar Internaţional a aprobat vineri seara, acordarea celei de-a şaptea tranşe din împrumutul pentru România.
08 Ianuarie 2011, 09:41
Cele aproximativ 900 de milioane de euro vor fi virate, cel mai probabil luni, în contul Băncii Naţionale.
Fondul a făcut şi unele recomandări guvernului român, de continuare a reformelor structurale pentru reducerea plăţilor arierate.
Următoarea evaluare a progreselor ţării noastre va fi pe 25 ianuarie, când misiunea FMI va discuta la Bucureşti şi despre un nou acord, de tip preventiv.
Într-un interviu acordat corespondentei RRA la Washington, reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, a atins mai multe aspecte printre care şi semnificaţia noului împrumut , despre care, Mihai Tănăsescu spune că are dublă importanţă.
"Cred că are o dublă semnificaţie această aprobare - în primul rând, cred că arată un semnal foarte puternic pieţelor internaţionale vizavi de aranjamentul pe care România îl are cu Fondul Monetar şi de angajamentul pe care autorităţile române îl au în procesul de consolidare fiscală şi de stabilitate financiară, iar, pe de altă parte, cred că semnificaţia acestui acord arată că un parteneriat în România, pe de o parte, Fondul Monetar, Uniunea Europeană poate să constituie un parteneriat de succes într-o perioadă complicată, perioadă de criză, într-o Europă turbulentă, într-o Europă în care percepţiile investitorilor nu întotdeauna sunt cele mai pozitive".
Întrebat ce înseamnă potenţialul unui nou acord, aşa-numit preventiv cu România, înaltul oficial român a răspuns:
"Vreau să specific clar: nu va fi un acord de împrumut. România nu se va mai împrumuta de la Fondul Monetar Internaţional. Pe baza acestui acord de tip precaut, România însă are rezervată o anumită sumă de bani pe care poate să o acceseze în caz că are o necesitate urgentă. Dar România nu va mai trage alţi bani de la Fondul Monetar Internaţional prin noul acord care se va semna la Bucureşti", a explicat Tănăsescu.
El a menționat că dacă totul decurge bine, în primăvara anului viitor va exista un nou acord.
"Dacă discuţiile de la Bucureşti vor fi încununate de succes - şi sper să se întâmple acest lucru - cel mai curând, probabil, undeva în primăvara anului viitor, început de luna aprilie, sfârşit de luna martie, să fie discutat şi aprobat de board un asemenea nou acord", a afirmat Mihai Tănăsescu.
El a mai spus că perioada derulării unui nou acord trebuie discutată cu autorităţile române şi se poate avea în vedere o durată de 24 de luni, potrivit corespondentei RRA la Washington.