România "a făcut progrese în privinţa transparenţei informaţionale"
Ministrul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic, Violeta Alexandru a precizat că au fost create o serie de documente tip pentru un standard de lucru în domeniul denumit "guvernarea deschisă".
Articol de Radiojurnal, 06 Decembrie 2016, 13:36
Autorităţile centrale şi locale beneficiază de autonomie totală în privinţa deciziei de a comunica sau nu informaţii de interes public, a declarat, astăzi, ministrul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic, Violeta Alexandru.
Ea s-a referit la progresele care s-au făcut în România în ultima perioadă în privinţa transparenţei informaţionale.
Au fost create o serie de documente tip pentru un standard de lucru în domeniul denumit "guvernarea deschisă", a mai spus ea.
Ministrul a menţionat însă că este nevoie de adaptarea deciziilor luate la nivel central către cel local, unde încă există deficienţe de comunicare.
"Ce se poate prelua, ce se poate adapta, de unde anume ne vin semnalele, ca să ştim de unde plecăm şi unde trebuie să lucrăm cu privire la anumite carenţe, mi-aş permite să spun, în ceea ce priveşte guvernarea deschisă locală, mai ales cu privire la dificultatea cu care publicul are acces la proiectele de hotărâri de consiliu înainte ca acestea să fie supuse dezbaterii consiliului local, rămâne la latutudinea, desigur, a autorităţilor locale. În domeniul transparenţei, autonomia este totală în ceea ce priveşte decizia de a comunica sau nu o informaţie de interes public. Avem, însă, câteva cerinţe care ar trebui aplicate peste tot la fel în ceea ce numim transparenţa decizională", a spus Violeta Alexandru.
Ministrul Violeta Alexandru a mai anunţat că a propus Guvernului semnarea Convenţiei Consiliului Europei pentru acces la documentele oficiale, un demers care ar aşeza România între ţările comunitare transparente.