România a declarat persona non grata un diplomat militar rus
Potrivit unui comunicat al Ministerului român al Afacerilor Externe, acţiunile diplomatului contravin prevederilor Convenţiei de la Viena, privind relaţiile diplomatice.
Articol de Radiojurnal, 27 Aprilie 2021, 09:54
Autorităţile române au decis să declare persona non grata pe teritoriul ţării noastre un diplomat militar rus.
Este vorba de adjunctul ataşatului militar al Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti.
Potrivit unui comunicat al Ministerului român al Afacerilor Externe, acţiunile diplomatului contravin prevederilor Convenţiei de la Viena, privind relaţiile diplomatice.
Cetăţeanul rus va trebui astfel să părăsească de urgenţă ţara noastră.
Decizia României vine într-un context diplomatic marcat de tensiuni între Statele Unite şi Uniunea Europeană, pe de-o parte şi Rusia, pe de altă parte.
Ministerul român de Externe a explicat că activităţile şi acţiunile adjunctului ataşatului militar din Ambasada Rusă contravin prevederilor Convenţiei de la Viena din 1961, privind relaţiile diplomatice.
Zeci de diplomaţi ruşi au fost expulzaţi recent din state europene, după ce acţiunile lor au fost catalogate drept neconforme cu activitatea diplomatică, dar şi pe fondul indignării create de scandalul de spionaj din Cehia, unde autorităţile au dovezi că spioni ruşi, sub acoperirea statutului diplomatic, au fost implicaţi în explozia de la un depozit de muniţii în 2014.
Atmosfera generală de nemulţumire în Uniune şi în ţările europene membre NATO porneşte şi de la campaniile ruseşti de destabilizare în societăţile occidentale.
Reacţiile cele mai ferme au venit din ţările din centrul şi estul Uniunii şi de pe flancul estic al NATO, excepţie face însă Ungaria.
La cel mai recent Consiliu Afaceri Externe, surse diplomatice au dezvăluit că Cehia dorea ca toate statele membre să treacă la expulzări de diplomaţi ruşi în semn de solidaritate cu Praga şi pe formula aplicată în cazul Skripal din Marea Britanie, dat fiind că a fost vorba despre un act catalogat ca atac pe teritoriul european, atât că Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Politică Externă, Josep Borrell, a negat la finalul reuniunii că ar fi existat o asemenea cerere.
Până acum, NATO şi Uniunea au transmis mesaje publice de susţinere şi au considerat justificat modul în care a acţionat Cehia, prin expulzarea diplomaţilor ruşi.