România a cerut sprijin internaţional pentru gestionarea crizei românului răpit
Autorităţile române au constituit o celulă de criză care verifică autenticitatea mesajului trimis de o grupare jihadistă care revendică răpirea românului în Burkina Faso.
Articol de Carmen Gavrilă, 20 Mai 2015, 08:08
Autorităţile române au cerut sprijinul partenerilor internaţionali pentru gestionarea crizei generate de răpirea unui român în Burkina Faso cu o lună şi jumătate în urmă.
Situaţia s-a agravat o dată cu revendicarea răpirii de către o grupare jihadistă recent afiliată la mişcarea teroristă Statul Islamic, responsabilă pentru cele mai sângeroase atentate din ultima perioadă.
Celula de criză constituită la Bucureşti din reprezentanţi ai Ministerelor de Externe şi Apărării, SIE, SRI şi ai Administraţiei Prezidenţiale verifică acum autenticitatea mesajului în care se revendică răpirea şi ţin permanent legătura cu familia românului răpit, ofiţer de securitate într-o mină de mangan din Burkina Faso.
Jihadiştii au transmis o înregistrare în care cer Guvernului român să acorde atenţie negocierilor cu privire la eliberarea ostaticului şi să le ia în serios revendicările.
Autenticitatea înregistrării încă nu a fost confirmată, iar procedurile în acest sens pot dura destul de mult - a spus directorul Direcţiei Consulare din Ministerul de Externe, Bogdan Stănescu.
"În cazul în care se va confirma autenticitatea mesajului, celula de criză precizează că un astfel de mesaj în spaţiul public se încadrează în tiparul obişnuit al situaţiilor de acest gen. Având în vedere ciclicitatea unor astfel de cazuri, este recomandabil ca tratarea acestora în spaţiul public să se facăa cu toată precauţia", a spus Bogdan Stănescu.
Mesajul în care este revendicată răpirea românului este atribuit lui Adnan Abou Ali Al Sahraui, care susţine că este noul lider al grupării Al Morabitun.
Al Sahraui a anunţat recent afilierea grupării la mişcrea teroristă Statul Islamic, lucru care însă nu a fost recunoscut de fondatorul Al Murabitun, algerianul Mohtar Ben Mohtar.
El a anunţat că rămâne la conducerea grupării care continuă să facă parte din reţeaua Al-Qaeda.
Al Morabitun a atacat o rafinărie în Algeria în 2013 şi a capturat peste 800 de persoane ce lucrau acolo.
Cel puţin 39 de ostatici străini au fost ucişi atunci înainte de intervenţia forţelor speciale algeriene.
Vicepremierul Gabriel Oprea, ministru al afacerilor interne, a discutat cu secretarul general al Interpol, Jürgen Storck, despre cazul românului răpit. Întrevederea a avut loc la Bucureşti, unde se desfăşoară lucrările celei de a 43-a Conferinţe europene regionale a Interpol.