România a avut cea mai mare creştere economică din UE
Economia României a crescut în primele trei luni ale anului cu 3,8%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Astfel, România înregistrează cea mai mare creştere economică anuală din UE.
Articol de Radio România, 15 Mai 2014, 10:26
UPDATE Produsul Intern Brut al României înregistrează cel mai mare avans anual al unei ţări membre a Uniunii Europene, potrivit unor estimări preliminare publicate, joi, de Oficiul european pentru Statistică- Eurostat.
Creşterea economică este susţinută,în principal, de consum şi de producţia industrială.
Este al doilea trimestru consecutiv când România are cea mai mare creştere economică anuală din Uniunea Europeană, după ce în ultimul trimestru al anului trecut România a avut o creştere a PIB de 5,1 la sută, informează Agerpres.
România a avut o creştere economică de 3,8% pe primul trimestru, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, conform datelor publicate, joi, de Institutul Naţional de Statistică.
Totodată, Produsul Intern Brut în trimestrul întâi din acest an a fost, în termeni reali, mai mare cu 0,1% comparativ cu trimestrul patru din anul trecut.
Astfel, dacă nu vor apărea evenimente economice negative, este posibil ca la sfâşitul anului creşterea economică să depăşescă 3,5% peste estimările iniţiale de 2,2 procente.
Premierul Victor Ponta anunţa recent că cifrele preliminarii indicau pentru primul trimestru al acestui an o creştere de 3,2%.
FMI şi Guvernul mizează în acest an pe o creştere economică de 2,2%, potrivit ultimei scrisori de intenţie.
Ministrul delegat pentru buget Liviu Voinea a afirmat joi, la reuniunea anuală a Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare de la Varşovia, că avansul economic pentru întregul an 2014 ar putea fi de peste 4%.
Potrivit Eurostat, din grupul economiilor cu probleme, Ciprul înregistrează cea mai mare scădere, de 4,1%, urmat de Estonia, Grecia şi Italia.
Situaţia s-a îmbunătăţit însă considerabil în primele trei luni ale acestui an, comparativ cu primul trimestru din 2013, în Spania şi Portugalia, ţări care au trecut prin ample programe de austeritate şi reforme fiscale.